De premier moet elk jaar 100.000 euro huurgeld betalen aan de Koninklijke Schenking om het kasteel van Hertoginnedal (foto) te huren. Maar als daar kosten aan zijn is de factuur ook voor de belastingbetaler.
Volledig scherm
De premier moet elk jaar 100.000 euro huurgeld betalen aan de Koninklijke Schenking om het kasteel van Hertoginnedal (foto) te huren. Maar als daar kosten aan zijn is de factuur ook voor de belastingbetaler. © BELGA

De verborgen factuur van het koninklijk vastgoed: “Koninklijke familie wentelt zo veel mogelijk kosten af op belastingbetaler”

Liefst 7.530 hectare aan bossen, gronden en 77 gebouwen in ons land zijn in handen van de Koninklijke Schenking, de instelling die de koninklijke openbare eigendommen beheert. Op papier is de Koninklijke Schenking een "zelfstandige openbare instelling" die financieel zelfbedruipend moet zijn, maar in werkelijkheid draaien tal van overheidsdiensten - de belastingbetaler dus - op voor het merendeel van de kosten. 

227 reacties

  • Philippe VANDEN BROECK

    4 jaar geleden
    Een aanzienlijk deel van dit patrimonium is uiteindelijk nationaal erfgoed met grote historische waarde. Het zou goed zijn eens te vergelijken met de subsidies die politieke partijen krijgen uit het belastingsgeld. Hun patrimonium (sommige partijen beleggen in gewoon vastgoed) vormt in het geheel geen erfgoed.
  • Jan Van de Velde

    4 jaar geleden
    De goederen van de koninklijke schenking moeten onderscheiden worden van het privé patrimonium van de Coburgs en van hun jaarlijkse dotatie. De schenking werd goedgekeurd door de wetgever in 1903. Van de geschonken goederen zijn er maar een paar die ter beschikking blijven van de vorst in functie. De partijen aan de macht zouden sinds jaren de ogen sluiten voor het feit dat de familie zich het vruchtgebruik toeëigent van andere goederen, waarvan de lasten dan op de eigenaar vallen.
  • Saïda Weemaes

    4 jaar geleden
    Afschaffen de monarchie, nutteloze rijke klasse dat niks doet voor de bevolking.
  • MARTINA HEREMANS

    4 jaar geleden
    Hoe zit dat met de grondlasten
  • Roger Rymen

    4 jaar geleden
    Wat niet weet niet deert.