Één van de laatste foto's van Mohamed Zahir Shah als koning van Afghanistan. Hij regeerde van 1933 tot het einde van de monarchie in 1973, het jaar waarin hij werd afgezet.
Volledig scherm
PREMIUM
Één van de laatste foto's van Mohamed Zahir Shah als koning van Afghanistan. Hij regeerde van 1933 tot het einde van de monarchie in 1973, het jaar waarin hij werd afgezet. © VP

De laatste man die vrede bracht: wat is er gebeurd met de koning van Afghanistan?

RoyaltyDe situatie in Afghanistan houdt de wereld in zijn greep. Door de wissel van regime lijkt het land een compleet andere koers in te slaan, al leert de geschiedenis dat dat geen unicum is voor Afghanistan. Het land is sinds 1973 een republiek, maar daarvoor was het eeuwenlang een koninkrijk waar de koning (de Sjah) met de plak zwaaide. Wat is er gebeurd met Mohammed Zahir Sjah, die door zijn eigen neef van de troon werd gestoten om de monarchie te doen vallen? Dit was het lot van de dynastie die 250 jaar over Afghanistan heerste.

 1. Klimaatexperten in de wolken met uitspraken prins William, William Shatner iets minder: "Hij snapt het niet”
  ROYALTY
  2

  Klimaatex­per­ten in de wolken met uitspraken prins William, William Shatner iets minder: "Hij snapt het niet”

  William Shatner (90), die deze week als oudste persoon ter wereld een ritje naar het heelal maakte, is het niet eens met de kritiek van de Britse prins William (39) op het ruimtetoerisme. Volgens de prins zou het beter zijn mochten “de grootste breinen” zich concentreren op het redden van de planeet. “Hij is een vriendelijke jongen, maar zit fout”, reageert Shatner. Klimaatexperten zijn wel grote fan van de uitspraken van de hertog.
 2. Poetshulp voor de Britse Queen? Deze bizarre test moeten werknemers eerst doorstaan
  Royalty
  1

  Poetshulp voor de Britse Queen? Deze bizarre test moeten werknemers eerst doorstaan

  Wie ooit gedroomd heeft om voor een koninklijke familie te werken, heeft geluk: de Britse Queen Elizabeth (95) is op zoek naar een nieuwe poetshulp. De vacature voor de ‘koninklijke job’ in Buckingham Palace staat online op de site van het paleis, maar het blijkt geen sinecure te zijn om de baan in de wacht te slepen. Zo verklapt HR-manager Tracey Waterman in de Britse media dat één specifieke test bepaalt wie al dan niet in aanmerking komt.