De officiële aankondiging van het overlijden van The Queen aan de toegangspoorten van Buckingham Palace in Londen.
Volledig scherm
De officiële aankondiging van het overlijden van The Queen aan de toegangspoorten van Buckingham Palace in Londen. © ANP / EPA

Britse traditie: hoe klein papiertje aan hek het dramatische nieuws officieel wereldkundig maakt

Het overlijden van Queen Elizabeth II zet een hele protocolmachine in gang, het draaiboek met de naam ‘Operation London Bridge’. De aankondiging van de dood van de 96-jarige koningin gebeurt op verschillende manieren. Een daarvan is een papiertje dat volgens de traditie aan de afsluiting van Buckingham Palace in Londen wordt uitgehangen, waarna de vlaggen halfstok gaan tot na de begrafenis.

 1. Dochter van Noorse prinses Märtha Louise duikt op in ‘The Masked Singer’: “Ik was bang, maar ben zo trots op mezelf”
  Royalty

  Dochter van Noorse prinses Märtha Louise duikt op in ‘The Masked Singer’: “Ik was bang, maar ben zo trots op mezelf”

  Een lid van de koninklijke familie die haar opwachting maakt tijdens een gemaskerd bal, het lijkt wel een sprookje. Maar in Noorwegen is dat sprookje ook effectief werkelijkheid geworden. Want Maud Angelica Behn (19), de oudste dochter van de Noorse prinses Märtha Louise, werd ontmaskerd in de Noorse editie van het populaire tv-programma ‘The Masked Singer’. Ze ging schuil achter het personage ‘Dandy’.
 2. Charles III zet prinsen Harry en Andrew buitenspel als vertegenwoordigers: Anne en Edward krijgen voorrang
  Royalty
  8

  Charles III zet prinsen Harry en Andrew buitenspel als vertegen­woor­di­gers: Anne en Edward krijgen voorrang

  De Britse koning Charles III heeft de eerste stap ondernomen om zijn broer prins Andrew en zijn zoon prins Harry te vervangen als zijn vertegenwoordigers. Ze vervullen beiden geen officiële taken meer voor het koningshuis, maar volgens hun rang in de lijn van opvolgers zijn ze nog steeds officiële plaatsvervangers (Councellors of State) voor de koning. Charles heeft voorgesteld om prinses Anne en prins Edward aan te stellen als zijn invallers.