De koning legt de eed af. Hij is de eerste Coburg die getrouw is aan de grondwet
Volledig scherm
PREMIUM
De koning legt de eed af. Hij is de eerste Coburg die getrouw is aan de grondwet © VRT

“Boudewijn besefte dat hij werd gemanipuleerd door zijn vader en werd een ander soort koning”: zo sterk evolueerde onze monarchie in 190 jaar

RoyaltyOp 21 juli is het precies 190 jaar geleden dat Leopold van Saksen-Coburg de eed aflegde als eerste koning der Belgen. De monarchie heeft een lange weg afgelegd, en veel aan macht ingeboet. Van een koning die zwaar door woog op de politieke besluitvorming van de unitaire staat tot een vorst, die alleen nog op federaal niveau enige invloed uitoefent. Van Leopold I tot Filip: zo evolueerde het koninkrijk België.

37 reacties

 • Sylvain Helsen

  3 dagen geleden
  Een koningshuis heeft als taak een land als België bij elkaar te houden. Maar in Vlaanderen kunnen ze dat niet met de Franse taal, n in Wallonië of Brussel niet met de Nederlandse taal. De Belgische regering moet het koningshuis de opdracht geven om volop voor de Engelse taal te gaan. Men heeft recentelijk overigens al iemand in huis gehaald die daar iets mee zou kunnen doen. Een Verenigd België krijg je alleen voor elkaar met de Engelse taal. Verplicht Engels in Noord en Zuid. Voor jong en oud.
 • Geert Landsman

  3 dagen geleden
  Laat ons eens bepalen of we ze willen betalen of niet. De boeken open wat die familie ons kost. Dan zal er niet veel animo meer zijn.
 • Jean Schepens

  3 dagen geleden
  misschien kan een grote volksraadpleging soelaas brengen ? ... NONKELJEAN
 • Cecarine De Smet

  3 dagen geleden
  Heeft België dit nodig een koningshuis??? Het kost de burger pakken geld, en.welke rol.spelen ze??? Bij mijn weten geen enkele nuttige want het zijn minister en regering die hier de plak zwaaien. Mss eens nadenken aan reorganisatie??? En besparingen!!
 • Ivan Willems

  3 dagen geleden
  Carl Vangenechten, met alle respect wat jij denkt. Persoonlijk heb ik opzoekwerk verricht en ben toch tot de conclusie gekomen dat een president een pak meer kost aan alle faciliteiten dan, wat België betreft onze koning. Ik geef wel toe dat de rest van ons koningshuis zichzelf zou moeten bedruipen. Daar geef ik jou gelijk in. Elisabeth, de opvolgster van Filip zou pas ditatie moeten krijgen als zij de fakkel zou overnemen. Mijn mening wel.