De koning legt de eed af. Hij is de eerste Coburg die getrouw is aan de grondwet
Volledig scherm
PREMIUM
De koning legt de eed af. Hij is de eerste Coburg die getrouw is aan de grondwet © VRT

“Boudewijn besefte dat hij werd gemanipuleerd door zijn vader en werd een ander soort koning”: zo sterk evolueerde onze monarchie in 190 jaar

RoyaltyOp 21 juli is het precies 190 jaar geleden dat Leopold van Saksen-Coburg de eed aflegde als eerste koning der Belgen. De monarchie heeft een lange weg afgelegd, en veel aan macht ingeboet. Van een koning die zwaar door woog op de politieke besluitvorming van de unitaire staat tot een vorst, die alleen nog op federaal niveau enige invloed uitoefent. Van Leopold I tot Filip: zo evolueerde het koninkrijk België.

40 reacties

 • Peter John Vermeersch

  1 jaar geleden
  Vlaanderen heeft altijd de meeste belastingen betaald. Zelf in bijv 1883 toen de keuterboerkes het moesten afgeven. Arm Vlaanderen . Nu is het arm Wallonië Maar als Vlaanderen zo verder moet doen, om alkes re betalen wirdt het opnieuw arm Vlaanderen. En de koning deed niks.
 • Marc Van der Vloedt

  1 jaar geleden
  Er was eens een koning David... Welke sprookjes of verhalen je (later) ook of ooit aanneemt, hoe VRIJER je (zelf) wordt, hoe mooier het koninkrijk en zijn Koning.
 • Karine Roeland

  1 jaar geleden
  Een president die zijn ganse familie onderhoudt kost veel geld. Akkoord, maar onze koning onderhoud toch ook zijn familie? Met hoeveel zijn zij? Wij betalen niet voor slechts 1 gezin. We onderhouden Albert en Paola, Laurent en Claire en hun kinderen, Astrid en Lorenz... Een president zijn ouders, broers, zussen en hun kinderen krijgen geen dotatie, wat bij een koning wel het geval is. Wat kost dan uiteindelijk het meest?
 • Sylvain Helsen

  1 jaar geleden
  Een koningshuis heeft als taak een land als België bij elkaar te houden. Maar in Vlaanderen kunnen ze dat niet met de Franse taal, n in Wallonië of Brussel niet met de Nederlandse taal. De Belgische regering moet het koningshuis de opdracht geven om volop voor de Engelse taal te gaan. Men heeft recentelijk overigens al iemand in huis gehaald die daar iets mee zou kunnen doen. Een Verenigd België krijg je alleen voor elkaar met de Engelse taal. Verplicht Engels in Noord en Zuid. Voor jong en oud.
 • Geert Landsman

  1 jaar geleden
  Laat ons eens bepalen of we ze willen betalen of niet. De boeken open wat die familie ons kost. Dan zal er niet veel animo meer zijn.