Koning Boudewijn tijdens de viering voor zijn 25 jaar op de troon.
Volledig scherm
PREMIUM
Koning Boudewijn tijdens de viering voor zijn 25 jaar op de troon. © photo_news

28 jaar geleden overleed koning Boudewijn na een hartstilstand: “Hij hield meer van Fabiola dan van het leven zelf”

RoyaltyOp 31 juli is het precies 28 jaar geleden dat koning Boudewijn stierf. Een dood die onze natie schokte. De vorst overleed in zijn 62ste levensjaar aan de gevolgen van een hartstilstand in het koninklijk buitenverblijf in het Spaanse Motril. Maar wie was Boudewijn nu eigenlijk? Voor de een was hij een geliefd vorst, voor de ander bijzonder omstreden. “Hij kwam alleen naar buiten als zijn ambt het vroeg”, klinkt het onder experten. Een uitgebreide terugblik op het bewind en de persoonlijkheid van koning Boudewijn, die niemand onberoerd liet.

 1. Analist Jan Mulder en ex-profvoetballer Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”
  Gouden 11
  1

  Analist Jan Mulder en ex-profvoet­bal­ler Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”

  Ook Jan Mulder en Jelle Van Damme, ex-profvoetballers bij Ajax en Anderlecht, stellen een Gouden 11-ploeg samen. De Nederlandse analist koos onder meer voor Nicolas Raskin en Hugo Siquet. Twee jonge veulens die het mooie weer maken bij Standard. “Ik zie Raskin echt graag spelen.” Jelle Van Damme kiest Ruud Vormer als kapitein. “Hij is een een echte strijder.” Stel net als Mulder en Van Damme voor morgenavond jouw ploeg samen en maak kans op 10.000 euro.
 2. Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard
  Streamz

  Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard

  Sinds maandag 13 september kan je op Streamz terecht voor een stevige portie huwelijksdrama met wekelijks een nieuwe aflevering van ‘Scenes from a Marriage’, een moderne remake van Ingmar Bergmans tijdloze ‘Scener ur ett äktenskap’. Liefde, passie, seks, (v)echtscheidingen en verzoeningen laten niemand onberoerd, en dus vullen wij deze week onze Kijkgids aan met onze favoriete series en films over het huwelijk. Van hartzeer in ‘Marriage Story’ (Netflix) en wraaklustige vrouwen in ‘Why Women Kill’ (Streamz) tot een uitgeblust seksleven in ‘Wanderlust’ (Netflix) en een polyamoreus experiment in ‘You Me Her’ (Netflix).
 3. “Boudewijn besefte dat hij werd gemanipuleerd door zijn vader en werd een ander soort koning”: zo sterk evolueerde onze monarchie in 190 jaar
  PREMIUM
  Royalty

  “Boudewijn besefte dat hij werd gemanipu­leerd door zijn vader en werd een ander soort koning”: zo sterk evolueerde onze monarchie in 190 jaar

  Op 21 juli is het precies 190 jaar geleden dat Leopold van Saksen-Coburg de eed aflegde als eerste koning der Belgen. De monarchie heeft een lange weg afgelegd, en veel aan macht ingeboet. Van een koning die zwaar door woog op de politieke besluitvorming van de unitaire staat tot een vorst, die alleen nog op federaal niveau enige invloed uitoefent. Van Leopold I tot Filip: zo evolueerde het koninkrijk België.