Rotselaar keurt “ambitieus” mobiliteitsplan goed: “De komende vier jaar wordt 10 miljoen euro voorzien
ROTSELAARDe gemeenteraad van Rotselaar heeft het gemeentelijk mobiliteitsplan goedgekeurd. Dat mobiliteitsplan is het resultaat van twee jaar intensieve samenwerking tussen de gemeente, adviesbureau TRIDÉE en tientallen participerende inwoners.
Kim Aerts
Tijdens de verkenningsfase kwamen ongeveer 200 inwoners naar vier verschillende participatiemomenten om hun visie op en de knelpunten van mobiliteit in kaart te brengen. Via het digitale participatieplatform ‘maakjebuurtmee’ werden de ideeën gebundeld en participeerden nog eens 233 inwoners. Alle bezorgdheden werden onderzocht en in februari 2021 werden de participanten via het platform en een online participatiemoment ingelicht over de onderzoeksresultaten. Tijdens een laatste participatiemoment in oktober 2021 werd het voorstel voor het mobiliteitsplan gepresenteerd en gaven een 35-tal deelnemers hun feedback op de prioriteiten. Het werd duidelijk dat veilige schoolomgevingen, verkeersveiligheid van kwetsbare weggebruikers en handhaving van verkeersregels prioriteit zijn voor inwoners.
Mobiliteitsshift
Het mobiliteitsplan brengt ook de modal shift of mobiliteitsshift in de praktijk. Fietsgebruik stimuleren door het zo aantrekkelijk mogelijk te maken, is prioriteit voor het gemeentebestuur. Net als een aantrekkelijke dienstverlening van het openbaar vervoer, een vlotte doorstroming van de hoofdverkeersassen en de leefbaarheid van woonbuurten. Een van de andere speerpunten van het mobiliteitsplan is de focus op verkeersveilige schoolomgevingen, waarbij er veel aandacht is voor de kwetsbare weggebruikers. Zo zal de verkeersveiligheid aan Het Nest, De Klinker en De Straal op korte termijn aangepakt worden. Op middellange termijn volgen ook De Rank en het Montfortcollege bij de heraanleg van de Aarschotsesteenweg door het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer.
Leefbare woonomgeving
Ook het verschil tussen verblijfsgebieden en verkeersassen speelt een prominente rol. Die verblijfsgebieden zijn voornamelijk woonzones en worden in het plan concreet uitgetekend. In die gebieden wordt ingezet op lokaal verkeer en wordt met concrete acties meer stap- en fietsveiligheid gecreëerd. Het mobiliteitsplan haalt doorgaand verkeer weg uit die verblijfsgebieden en stuurt dat verkeer naar de grote verkeersassen, waar het wegbeeld aangepast is aan druk autoverkeer.
De snelheden in deze gebieden moeten naar beneden, verplaatsingen per fiets en te voet moeten veiliger en comfortabeler
Schepen
“We willen van woongebieden echte verblijfsgebieden maken”, zegt mobiliteitsschepen Carine Goris (CD&V). “De snelheden in deze gebieden moeten naar beneden, verplaatsingen per fiets en te voet moeten veiliger en comfortabeler en we willen enkel lokaal autoverkeer in die gebieden. Om autoverkeer vlot te laten verlopen, willen we auto’s zo snel mogelijk naar de verkeersassen leiden. Dat alles bereiken we met circulatie- en snelheidsmaatregelen en infrastructurele ingrepen als versmallingen, poorteffecten en veilige oversteekplaatsen.”
Zo vraagt het nieuwe mobiliteitsplan aan De Lijn ook om elke vijftien minuten een bus te voorzien naar Leuven-Centrum vanaf het Marc Muntenplein. Verder worden bestaande routes geoptimaliseerd en komt er een shuttle tussen Tremelo, Werchter en Haacht. Samen met de NMBS werkt de gemeente in Wezemaal aan een hernieuwde stationsomgeving en comfortabele, overdekte fietsenstallingen. De mobipunten van Hoppin moeten op hun beurt voor een aangename combinatie van openbaar vervoer en deelmobiliteit zorgen. Voor de uitvoering van het plan wordt de eerstvolgende vier jaar tien miljoen euro voorzien.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.