Ronsese campus van pedagogisch centrum Wagenschot krijgt 5.000 euro subsidie voor paardentherapie: “De paarden houden onze jongeren een spiegel voor”
De Ronsese campus van het pedagogisch centrum Wagenschot krijgt van het Fonds Verbeeck en de provincie Oost-Vlaanderen een subsidie van 5.000 euro voor de verdere uitbouw van de paardentherapie. Het centrum zal de schenking gebruiken om een coach op te leiden en extra materiaal aan te kopen.
Het MFC Heynsdaele in Ronse maakt sinds anderhalf jaar deel uit van het pedagogisch centrum Wagenschot in Eke-Nazareth. Het centrum vangt jongeren op tussen 12 en 25 jaar oud die kampen met gedragsstoornissen en emotionele problemen. In Ronse komt daar vaak ook autisme bij kijken. Tijdens de therapiesessies krijgen de jongeren de kans om met paarden te werken.
“Er zijn in Ronse drie paarden ter beschikking voor de therapieën”, vertelt Debbie Verlinden. “Zij helpen de jongeren om hun zelfvertrouwen, autonomie, empathie en sociale vaardigheden opnieuw op te bouwen. De jongeren zijn namelijk vaak getraumatiseerd en hun vertrouwen kwijt. Omdat ze al een lang traject in de hulpverlening hebben doorlopen, zijn ze het vaak beu om hun verhaal te doen aan de psychologen en begeleiders. De paardentherapie kan dan helend werken, zelfs zonder dat de cliënten op de rug van het paard zitten. Een paard heeft tijd, is rustig en houdt de jongere een spiegel voor. Is iemand zenuwachtig, dan zal het paard dat ook zijn. Is iemand boos, dan zal het paard afstand houden. Bovendien zijn de jongeren bijna dagelijks bezig met de paarden. Ze verzorgen hen ook en als ze er nood aan hebben mogen ze op elk moment langsgaan bij de dieren.”
Een van de jongens trekt een muur rond zich op. Tijdens de paardentherapie doet hij dat met blokken. Het paard duwt het muurtje telkens omver. De jongen blijft de muur opbouwen. Nadien kunnen we hem duidelijk maken dat er, net als het paard, ook mensen zijn die het de moeite vinden om te blijven proberen het muurtje te slopen
Debbie Verlinden
Het contact met de paarden brengt de jongeren niet alleen tot rust, de coaches trekken de interactie ook door naar de behandeling van de jongeren. “Er is bijvoorbeeld een jongen die spreekwoordelijk een muur rond zichzelf optrok. Tijdens de paardentherapie deed hij dat letterlijk door met blokken een muur te bouwen. Het nieuwsgierige paard kwam telkens kijken en duwde het muurtje omver. De jongen bleef de muur opbouwen, het paard bleef hem stukmaken. Daarna kunnen we de jongen duidelijk maken dat er, net als het paard, ook mensen zijn die het de moeite vinden om te blijven proberen het muurtje te slopen. En dat het belangrijk is om daarvoor open te staan”, vertelt Debbie.
Opleiding
De paardentherapie wordt altijd begeleid door twee coaches. De ene kijkt naar de reacties van het paard, de andere naar de reacties van de jongere. “De subsidie die we van het Fonds Verbeeck en de provincie krijgen, komt van pas om een psychologe op te leiden tot coach en materiaal aan te kopen voor de therapieën”, legt Debbie uit. “Het is in de sector moeilijk om voldoende fondsen te verwerven. Als de persoonsvolgende financiering voor minderjarigen er komt, zullen we minder ruimte hebben voor extra’s zoals de paardentherapie. Een gift zoals deze is dus welkom.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer