Orphale Crucke in 1984 met wereldkampioen Claude Criquielion op het criterium van Ronse.
Volledig scherm
PREMIUM
Orphale Crucke in 1984 met wereldkampioen Claude Criquielion op het criterium van Ronse. © Johan De Bleeker

Orphale Crucke haalde in 1988 het WK wielrennen voor de tweede keer naar Ronse: “Niet iedereen gunde ons dat kampioenschap, maar uiteindelijk keek wel de hele wereld naar onze stad”

RONSEOp 28 augustus 1988 werd de Italiaan Maurizio Fondriest op de Kruisberg in Ronse wereldkampioen wielrennen. Het was het tweede WK dat in de Hermesstad werd georganiseerd. Net zoals in 1963 eindigde het in chaos na een incidentrijke spurt. Toenmalig burgemeester Orphale Crucke (71) was de man achter de hele organisatie. “Vandaag zou je dat nooit meer klaar krijgen. Het was toen al op het randje.”

 1. Hoe kan het dat bejaarde man pas een week na zijn overlijden werd gevonden in zijn huis? “Naasten, dat zijn ook buren, kijken niet of te weinig om naar (groot)ouders”
  PREMIUM
  RONSE

  Hoe kan het dat bejaarde man pas een week na zijn overlijden werd gevonden in zijn huis? “Naasten, dat zijn ook buren, kijken niet of te weinig om naar (groot)ouders”

  In de Jan Van Nassaustraat werd eerder deze week een man dood aangetroffen in zijn woning. De zeventiger was een week eerder overleden, zijn zorgbehoevende en inwonende zuster lag al die tijd hulpeloos in hetzelfde huis in bed. “Dit wijst ons op de groeiende vereenzaming bij senioren” reageert schepen en voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst Wim Vandevelde (N-VA).
 2. Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?
  Jobat

  Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?

  Belgische bedrijven sluiten weer volop nieuwe contracten van onbepaalde duur af. Het aantal zit opnieuw op het niveau van vóór corona. Van januari tot en met augustus werden er zelfs 1,7% meer nieuwe arbeidscontracten getekend. Dat blijkt uit gegevens van Acerta bij 260.000 werkende Belgen. Jobat.be somt samen met het hr-dienstenbedrijf de verschillen op tussen een contract van bepaalde en onbepaalde duur. Wat is nu het interessantst als werknemer, en is er een verschil qua loon?
 3. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.