Nieuwe Mountainbikeroute Ronse in trek bij fietsers én wandelaars: “Nu op Schoonboeke nog de tunnel tussen Vlaanderen en Wallonië open krijgen”
RonseDe mountainbikeroute Ronse heeft sinds de officiële ingebruikname in april veel fietsers én wandelaars kunnen verleiden. Parcoursbouwers Eddy Vercruysse (62) en Johan Debisschop (76) van Biking@Ronse dragen met trots het peterschap, ook al bleven er nog een paar werkpuntjes. In de loop van juni moet een tunnel onder de brug op Schoonboeke-Beaufaux de cirkel rond maken.
Geert DesmytereLaatste update:26-05-21, 16:44
Johan Debisschop was de peter van de oude Bloso-route die startte in de Gefusilleerdenlaan en ruim 20 jaar geleden werd uitgetekend door Guy De Vos en de stadsdiensten. Vandaag is Bloso veranderd in Sport Vlaanderen en dat wou een nieuwe Mountainbikeroute Ronse volgens de geldende regels. Een van die regels is 50 procent onverharde wegen. “Dat is geen sinecure”, vertelt Johan die voor de opdracht hulp ging zoeken bij voorzitter Eddy Vercruysse van Biking@Ronse. “Eddy kent alle paadjes en weggetjes in de brede regio, ook deze die niet meer gebruikt worden maar wel nog op de betere landkaarten staan. Hij werkte vroeger niet voor niets als navigator aan boord van de C130-vliegtuigen…”
Tripartite
De goede verstandhouding tussen beide heren werpt al langer vruchten af. “Zet er buurtsportcoördinator Filip Neuville van de stad Ronse ook maar bij”, bevestigt Eddy. “We vormen een beetje een tripartite: ik zorg voor het parcours, Johan digitaliseert het en Filip regelt alles wat betreft wetgeving en administratie. Want dat laatste is vandaag van cruciaal belang. We hebben al talloze vergaderingen achter de rug met de diensten van Natuur en Bos. Ik begrijp hun bezorgdheden: het respect voor planten en bloemen, de vrees voor vervuiling van bossen, de bekommernis om de veiligheid en de rust van wandelaars. We zijn het daar allemaal over eens. Het gevolg is wel dat we voor het uittekenen van de Mountainbikeroute Ronse al drie jaar bezig zijn. Je hebt vergunningen nodig van allerlei instanties en er zijn strikte protocollen. De Scherpenberg mogen we bijvoorbeeld wel beklimmen maar niet afdalen. En je moet voor elke route zes maanden vooraf toelating vragen. Een route uittekenen is op zich niet zo moeilijk. Maar dan begint het pas.”
Een route uittekenen is op zich niet zo moeilijk. Maar dan begint het pas
Eddy Vercruysse, Voorzitter Biking@Ronse
Akkefietjes
En dan zijn er ook nog de akkefietjes met landbouwers die de mountainbikers niet graag zien komen. “Een georganiseerde tocht één keer per jaar zien ze nog wel zitten. Nu er met corona veel meer mensen op de fiets zijn gekropen, hebben mensen die bij zo’n route wonen schrik als ze ons zien komen met de bewegwijzering. De dag voor de opening van de Mountainbikeroute Ronse, werden we bij de ultieme verkenning bijvoorbeeld tegengehouden door de eigenaar van een stuk grond binnen het parcours. We hebben toen een omweg moeten bedenken zonder dat we het criterium 50 procent onverharde wegen uit het oog mochten verliezen. Soms opent zo’n noodgeval ook nieuw perspectieven en ontdek je verborgen pareltjes. Het kan ook tegenvallen. Een landbouwer spande een lichte kabel over de openbare weg langs zijn tuin, op het einde van een afdaling. Een mountainbiker die daarom fors in de remmen moest gaan en viel, brak er zijn schouder.”
De mindere ervaringen zijn gelukkig zeldzaam. Met Biking@Ronse gaat Eddy twee keer in de week fietsen. De garantie dat hij nooit eenzelfde parcours hergebruikt, krijgen de leden erbij. Op 25 september staat er nog eens een echte tourtocht op de agenda. Goed voor 1.000 deelnemers. En in juni 2022 is het hopelijk derde keer goede keer voor het project ‘Chasing Cancellara’. De Mountainbikeroute Ronse, met startplaatsen op ’t Rosco en de Hotond, is ook nog niet helemaal zoals het moet. “Op het einde van het wandel- en fietspad aan Schoonboeke-Beaufaux, op de grens tussen Ronse en Ellezelles, zou de dichtgemaakte passage onder de brug in juni weer geopend moeten worden en krijgen we een kleine tunnel tussen Vlaanderen Wallonië. Als dat niet schoon is…”