Eerder dit jaar legden archeologen in hartje Ieper nog restanten van het bisschoppelijk paleis bloot.
Volledig scherm
PREMIUM
Eerder dit jaar legden archeologen in hartje Ieper nog restanten van het bisschoppelijk paleis bloot. © Henk Deleu

Van mammoetresten tot een Duits bolwerk uit WOI: Deze verborgen schatten werden aangetroffen in de West-Vlaamse bodem

West-VlaanderenEr al eens bij stilgestaan wat er eeuwen geleden gebeurde op de plek waar je nu zit of staat? Voor archeologen is dat dagdagelijkse kost. Zij speuren naar sporen van leven en bedrijvigheid uit het verleden en ontdekken zo af en toe ware archeologische schatten. Ook in West-Vlaanderen wordt de ondergrond met de regelmaat van de klok onder de loep genomen met nu en dan spraakmakende vondsten tot gevolg. Wij groeven niet in de bodem, maar in ons archief en duikelden enkele tot de verbeelding sprekende West-Vlaamse archeologische vondsten op.

  1. Duizenden mensen zien Yves Lampaert in zijn gele trui winnen tegen een paard op Winkel Koerse: “Het was pittiger dan verwacht”
    PREMIUM
    SINT-ELOOIS-WINKEL

    Duizenden mensen zien Yves Lampaert in zijn gele trui winnen tegen een paard op Winkel Koerse: “Het was pittiger dan verwacht”

    Uitgerekend op Werelddierendag lokte Winkel Koerse dankzij het mooi herfstweer en de apotheose met publiekslieveling Yves Lampaert die koerste tegen een paard duizenden bezoekers. Vooral het laatste uur kwamen er nog veel mensen na hun job een kijkje nemen. In de Gullegemsestraat stonden mensen rijen dik en zagen ze Lampaert winnen. “Op het einde moest ik wel een tandje bijsteken”, geeft de boerenzoon toe.