Roeselare opent Regenboogcafé in ARhus: “Een veilige plek waar de LGBTQIA+-gemeenschap elkaar kan ontmoeten”
RoeselareRoeselare is een verdraagzame en open stad, met een hart voor iedereen. Ook voor de LGBTQIA+-gemeenschap. Die had nood aan een veilige plek waar ze elkaar konden ontmoeten en daar heeft het stadsbestuur nu voor gezorgd. Met een lekker stuk regenboogtaart is in ARhus het Regenboogcafé geopend.
Charlotte DegezelleLaatste update:30-03-22, 14:28
Voor de LGBTQIA+-gemeenschap (Lesbisch, Gay, Biseksueel, Trans, Queer/Questioning, Interseks, Aseksueel en +: alle andere oriëntaties, genders en geslachten) is het niet altijd makkelijk hun eigen plek in de maatschappij te vinden. Roeselare reikt hen hierbij de hand. Al in 2017 ondertekende de stad het Regenboogcharter waarbij het beloofde zich in te zetten voor de noden van de LGBTQIA+-gemeenschap. Vorig jaar richtte het bestuur al een Regenboognetwerk op, bestaande uit professionelen en leden van de gemeenschap, aangevuld met hun vrienden en familie.
Dat netwerk werkt aan een actieplan waarbij de noden van de gemeenschap centraal staan. “Al bij de eerste samenkomst bleek de nood aan een veilige plek waar de LGBTQIA+ gemeenschap elkaar kan ontmoeten hoog”, vertelt schepen Michèle Hostekint (Vooruit). Dat getuigt ook Nico Vandenberghe, een van de deelnemers aan het Regenboognetwerk. “Ik vind persoonlijk dat er een ‘safe space’ nodig is zodat queer-mensen van alle leeftijden met vragen er terecht kunnen, vrienden kunnen maken en zichzelf kunnen zijn zonder te moeten denken ‘Oei, zien mensen het dat ik trans ben?’ Of ‘Ik zal mezelf wegsteken, zodat ik veilig kan zijn’.”
We zetten in op sensibilisering en samenwerking om discriminatie en homofobie in Roeselare tegen te gaan
Schepen Michèle Hostekint
Die vraag viel niet in dovemansoren en donderdagavond werd het Regenboogcafé officieel geopend. “Het Regenboognetwerk, en dus ook dit Regenboogcafé, onderstreept ons engagement voor de LGBTQIA+ gemeenschap”, reageert Hostekint. “Zo zetten we in op sensibilisering en samenwerking om discriminatie en homofobie in Roeselare tegen te gaan. We werken daarvoor samen met diverse verenigingen en organisaties en met de politie.”
Het Regenboogcafé zet voortaan maandelijks de deuren open in het ARhus Café, een locatie die door het netwerk zelf naar voor werd geschoven. “ARhus is de ideale plek. Iedereen is hier welkom, de drempel is laag en het ligt op amper twee minuten van mijn woonplek”, lacht Kristof Kerckenaere van het Regenboognetwerk. “Ons logo toont een cirkel die staat voor verbondenheid en een o van open. We willen dan ook een open plek zijn voor iedereen. Het is fijn dat mensen dit weten en dat er ook aan ons gedacht wordt als het om inclusie gaat”, vindt directeur Yves Rosseel van ARhus.
Het Regenboogcafé is in de eerste plaats een plek waar iedereen zichzelf kan zijn en anderen kan ontmoeten. ARhus hoopt ook dat er verhalen, ervaringen en kennis gedeeld zullen worden. Daarom zet het bijvoorbeeld ook collectiematerialen en spelletjes met een link naar de LGBTQIA+ gemeenschap in de kijker. “We hebben ook al wat inspiratie voor nieuwe activiteiten en initiatieven. Maar we zijn vooral benieuwd naar suggesties van de deelnemers. Het Regenboogcafé is er voor en door burgers”, duidt projectmedewerker Deniza Miftari van ARhus.
De eerste editie van het Regenboogcafé vindt plaats op donderdag 21 april om 19 uur. Het einde is gepland rond 21 uur. Alle LGBTQIA+ personen zijn welkom, net als hun vrienden en familie. “Twijfel je of ben je wat nerveus om te komen? Breng gerust iemand mee of stuur een berichtje via Instagram (@deniza_hack) of mail via deniza.miftari@arhus.be. Dan kunnen we op voorhand al eens een babbeltje doen”, besluit Deniza.