V-Day werd onder meer op de oude stedelijke begraafplaats herdacht.
Volledig scherm
V-Day werd onder meer op de oude stedelijke begraafplaats herdacht. © CDR

Roeselare herdenkt V-day: “Dankbaar voor zij die gestreden hebben en hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid”

RoeselareStad Roeselare en de Verbroedering van Vaderlandslievende Verenigingen Roeselare (VVVR) organiseerden zondag ondanks corona een beperkte herdenking van V-day.

 1. Rioolputjes krijgen slogan ‘Hier begint de zee’
  Ardooie

  Rioolput­jes krijgen slogan ‘Hier begint de zee’

  AMAR, de gemeentelijke adviesraad milieu- en natuurbeleid, organiseert in samenwerking met het gemeentebestuur een nieuwe sensibiliseringsactie. Aan enkele waterslikkers brachten ze de boodschap ‘Hier begint de zee’ aan op de grond. Op die manier willen ze mensen doen nadenken over wat ze in rioolputjes lozen. Veel mensen denken dat het water in die putjes via het riool naar een waterzuiveringsstation gevoerd wordt, maar door de vernieuwing van de rioleringen is dat niet meer het geval. Het regenwater dat in de straatroosters vloeit, loopt vaak rechtstreeks terug naar de natuur. Dat betekent dus dat als bijvoorbeeld een peuk in een slikputje gegooid wordt, die peuk via de beek en de rivier uiteindelijk naar de zee gaat.
 1. Tuinrangers geven straks ecologisch tuinadvies
  Roeselare

  Tuinran­gers geven straks ecologisch tuinadvies

  Roeselare wil vergroenen en daarin spelen de tuinen een belangrijke rol. Gemiddeld beslaan Vlaamse tuinen 9% van de totale oppervlakte en het natuurpotentieel ervan is dan ook gigantisch. Daarom wil de stad inzetten op ecologisch tuinadvies. “We starten dan ook een gloednieuwe vrijwilligerswerking op rond een team van ‘Tuinrangers’”, weet schepen Michèle Hostekint (Vooruit). “Na een zesdaagse training door de specialisten van Inverde, de opleidingstak van Natuur en Bos ben je klaar voor je eerste tuinsafari. Met behulp van je safarikit toon je aan jong en oud wat er allemaal voor fascinerende ‘wildlife’ leeft in hun tuin. Vervolgens heb je een gezellige babbel en geef je – aan de hand van handige fiches – deskundig advies over wat er misschien nog beter kan.” Zo’n tuinsafari duurt al gauw twee uur. Wie zich wil engageren als Tuinranger heeft dus best wel wat tijd vrij. Verder is het mooi meegenomen als je al een aantal planten- en diersoorten kan herkennen, enige ervaring met tuinieren en veel goesting om bij te leren en het nodige enthousiasme om je passie door te geven aan jong en oud hebt. Ook vertrouwdheid met een smartphone en Facebook helpt.
 2. Eerste poolbar in België The Bull viert vandaag 30ste verjaardag: “Vroeger stond competitie centraal, nu zien we vooral veel liefhebbers”
  PREMIUM
  Roeselare

  Eerste poolbar in België The Bull viert vandaag 30ste verjaardag: “Vroeger stond competitie centraal, nu zien we vooral veel liefheb­bers”

  Precies dertig jaar geleden streek de eerste poolbar in België neer in Roeselare. Jean Geebelen en Myriam Gernaey openden op 14 juni 1991 The Bull in de voormalige vestiging van supermarktketen Aldi. Later zou de zaak nog uitgebreid worden met een whiskyshop. “De film ‘The Color of Money’ gaf de sport een duw in de rug. Wij hadden precies dezelfde tafels, omdat ze uit Amerika werden geïmporteerd.”