Deze jongeren volgen een spoedcursus tot kelner. Les één: slalommen met een dienblad in de hand.
Volledig scherm
PREMIUM
Deze jongeren volgen een spoedcursus tot kelner. Les één: slalommen met een dienblad in de hand. © Maxime Petit

Personeel te weinig voor terrassen op 8 mei? 50 jongeren krijgen spoedcursus kelner: “Een cafébaas ziet aan hoe je je plateau draagt meteen wat je kan”

RoeselareHet is één van dé kopbrekers in de aanloop naar de heropening van de horeca: het tekort aan personeel in de horeca. In Roeselare werd zaterdag daarom een spoedcursus voor kelners georganiseerd. Of er veel glazen zullen sneuvelen deze zomer op de terrassen valt af te wachten, maar de stad krijgt er straks alvast 50 gediplomeerde kelners bij. “Slalommen op het hindernissenparcours viel best mee, al bleef mijn voet haken aan zo’n hekje en verloor ik mijn evenwicht”, zegt Fiebe Wullaert (17).

  1. Tuinrangers geven straks ecologisch tuinadvies
    Roeselare

    Tuinran­gers geven straks ecologisch tuinadvies

    Roeselare wil vergroenen en daarin spelen de tuinen een belangrijke rol. Gemiddeld beslaan Vlaamse tuinen 9% van de totale oppervlakte en het natuurpotentieel ervan is dan ook gigantisch. Daarom wil de stad inzetten op ecologisch tuinadvies. “We starten dan ook een gloednieuwe vrijwilligerswerking op rond een team van ‘Tuinrangers’”, weet schepen Michèle Hostekint (Vooruit). “Na een zesdaagse training door de specialisten van Inverde, de opleidingstak van Natuur en Bos ben je klaar voor je eerste tuinsafari. Met behulp van je safarikit toon je aan jong en oud wat er allemaal voor fascinerende ‘wildlife’ leeft in hun tuin. Vervolgens heb je een gezellige babbel en geef je – aan de hand van handige fiches – deskundig advies over wat er misschien nog beter kan.” Zo’n tuinsafari duurt al gauw twee uur. Wie zich wil engageren als Tuinranger heeft dus best wel wat tijd vrij. Verder is het mooi meegenomen als je al een aantal planten- en diersoorten kan herkennen, enige ervaring met tuinieren en veel goesting om bij te leren en het nodige enthousiasme om je passie door te geven aan jong en oud hebt. Ook vertrouwdheid met een smartphone en Facebook helpt.