Burgemeester Kris Declercq, cultuurschepen Dirk Lievens, Tore Denys en z'n kompanen van Dionysos Now! en brouwert Bert Van Hecke willen Adriaen Willaert in de kijker zetten met verscheidene initiatieven.
Volledig scherm
Burgemeester Kris Declercq, cultuurschepen Dirk Lievens, Tore Denys en z'n kompanen van Dionysos Now! en brouwert Bert Van Hecke willen Adriaen Willaert in de kijker zetten met verscheidene initiatieven. © CDR

Nieuwe plaat, digitale belevingsroute én bier: Roeselare zet wereldvermaarde componist Adriaen Willaert in de kijker

Roeselare/RumbekeRoeselare zet Adriaen Willaert in het voetlicht. Hoewel die naam slechts nog bij een handvol mensen een belletje doet rinkelen, was de Rumbekenaar een van de belangrijkste renaissancecomponisten uit de 16de eeuw. Meer dan 500 jaar na z’n overlijden pakt de stad uit met het muzikale project ‘Dionysos Now’ van de Roeselaarse tenor Tore Tom Denys, een digitale belevingsroute en het nieuwe biertje ‘Vuillaert’.

 1. Liedjes uit de Lage Landen kleuren feestnamiddag voor senioren
  Roeselare

  Liedjes uit de Lage Landen kleuren feestnamid­dag voor senioren

  Op donderdag 27 oktober vindt de feestnamiddag voor senioren opnieuw plaats in De Spil. Arnold Sercu en Bart Verhelle brengen er met ‘Liedjes uit de Lage Landen’ een gevarieerd programma. Ze nemen de aanwezigen mee langs Vlaamse en Nederlandse velden bezaaid met onvergetelijke liedjes: parels om stil van te worden, of deuntjes die je meteen wil meezingen omdat ze zo sterk in ons collectief geheugen gegrift staan. Onder andere liedjes van Miel Cools, Herman Van Veen, Willem Vermandere en Wim Sonneveld passeren de revue, wondermooi gebracht door piano en twee stemmen. Wil je er bij zijn? De feestnamiddag start om 14 uur. Kaartjes kosten 10 euro, of 5 euro met de vrijetijdspas en zijn te verkrijgen via het Vrijetijdspunt ondergebracht in KOERS.
 2. Een ongeval door de laaghangende zon: wie is aansprakelijk bij een kop-staartbotsing?
  Independer

  Een ongeval door de laaghangen­de zon: wie is aansprake­lijk bij een kop-staartbot­sing?

  Het is je ongetwijfeld al opgevallen tijdens het autorijden: de zon hangt tegenwoordig een pak lager dan tijdens de zomerperiode. Dat vermindert bij momenten serieus de zichtbaarheid van de weg. Koppel dit aan het drukke spitsverkeer en het risico op een kop-staartbotsing in de file is nu een stuk hoger. Ben jij betrokken bij zo'n ongeval? Dan is het soms lastig te bepalen wie er aansprakelijk is voor de schade. Independer.be zet daarom 4 mogelijke kop-staartbotsingen op een rij.
 1. Slechts 42 procent van Belgen past voorschotfactuur energie aan: dit zijn de risico’s
  Mijnenergie

  Slechts 42 procent van Belgen past voorschot­fac­tuur energie aan: dit zijn de risico’s

  58% van de Belgen heeft zijn voorschot voor energie de voorbije maanden nog niet verhoogd. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van Luminus. Toch zorgt uitstel in deze situatie in geen geval voor afstel. Integendeel, wie niet in actie schiet, riskeert onaangename verrassingen bij het ontvangen van de slotfactuur. Zeker nu de energieprijzen recordhoogtes bereiken. Mijnenergie.be zet de feiten op een rij.
 2. Roeselare herdenkt Hugo Verriest met expo en stadswandeling: “De eerste priester die opkwam voor de taalrechten van het volk”
  Roeselare

  Roeselare herdenkt Hugo Verriest met expo en stadswande­ling: “De eerste priester die opkwam voor de taalrech­ten van het volk”

  Op 27 oktober zal het precies honderd jaar geleden zijn dat Hugo Verriest overleed. Hij stond mee aan de wieg van de Vlaamse Beweging en was destijds een van de leermeesters van Albrecht Rodenbach. Deze maand wordt hij in Roeselare herdacht met een tentoonstelling in de Augustijnenkerk, een stadswandeling en een culturele avond in het Klein Seminarie.
 3. Sport #VANRSL organiseert cursus zelfverdediging
  Roeselare

  Sport #VANRSL organi­seert cursus zelfverde­di­ging

  Ben je soms onzeker op straat? Wat doe je best als iemand je vastgrijpt of agressief is? Hoe ga je hier het best mee om en wat zijn de valkuilen? Sport #VANRSl organiseert in november en december een cursus zelfverdediging waarbij je verschillende technieken leert om jezelf te wapenen tegen agressors. De lessenreeks is er voor zowel mannen als vrouwen vanaf 16 jaar en kan pas doorgaan bij minstens acht ingeschreven deelnemers. De lessen, op 8, 15, 22 en 29 november en 6 december van 18 tot 19 uur, vinden plaats in de taekwondozaal van het Stedelijk Sportstadion langs de Spanjestraat 181. Deelnemen kost 15 euro, 7n5 euro met de vrijetijdspas. Inschrijven kan via de webshop van de stad, via 051/26.24.00 of vrijetijd@roeselare.be.