De jarige Madeleine Vandermeersch samen met haar familie.
Volledig scherm
De jarige Madeleine Vandermeersch samen met haar familie. © Sam Vanacker

Madeleine mag 103 kaarsjes uitblazen: “Beetje geluk hebben en veel water drinken’

RumbekeIn woon-en zorgcentrum De Hovenier in Rumbeke werd vrijdag de 103de verjaardag van Madeleine Vandermeersch gevierd. “Het geheim van mijn leeftijd? Veel water drinken.”

 1. Rioolputjes krijgen slogan ‘Hier begint de zee’
  Ardooie

  Rioolput­jes krijgen slogan ‘Hier begint de zee’

  AMAR, de gemeentelijke adviesraad milieu- en natuurbeleid, organiseert in samenwerking met het gemeentebestuur een nieuwe sensibiliseringsactie. Aan enkele waterslikkers brachten ze de boodschap ‘Hier begint de zee’ aan op de grond. Op die manier willen ze mensen doen nadenken over wat ze in rioolputjes lozen. Veel mensen denken dat het water in die putjes via het riool naar een waterzuiveringsstation gevoerd wordt, maar door de vernieuwing van de rioleringen is dat niet meer het geval. Het regenwater dat in de straatroosters vloeit, loopt vaak rechtstreeks terug naar de natuur. Dat betekent dus dat als bijvoorbeeld een peuk in een slikputje gegooid wordt, die peuk via de beek en de rivier uiteindelijk naar de zee gaat.
 2. Wat met vroegere thuishavens De Graancirkel en Sint-Vincentius?
  Roeselare/Beveren

  Wat met vroegere thuisha­vens De Graancir­kel en Sint-Vincentius?

  Nu vzw De Graancirkel en Sint-Vincentius Beveren-Roeselare voortaan samen door het leven gaan als vzw De Sociale Kruidenier RSL onderdak vonden in RSL op Postrijst de vraag wat er zal gebeuren met de locaties waar beide acties waren. Vzw De Graancirkel was jarenlang thuis op site Noord langs de D. Merghaertstraat waar tot voor kort ook De Kringwinkel te vinden was. “Site Noord staat, op wat tafels en stoelen na, leeg”, weet Bart Wenes, schepen van OCMW-beleid en het Welzijnshuis Bart Wenes (CD&V). “Maar we hebben een contractje gesloten met de Kringwinkel dat zij de site tijdelijk nog even kunnen gebruiken. Dit tot na de zomer. Vervolgens zal de site aan de markt worden aangeboden. Wat de precieze toekomstige invulling wordt is nog onduidelijk. Enkel wonen? Of wonen in combinatie met groen?” Sint-Vincentius Beveren-Roeselare was daarentegen te vinden in de kapel op de Beverse Kapelhoek. “Die plek blijft in gebruik”, weet Katrien Castelyn, coördinator van vzw De Sociale Kruidenier RSL. “Sint-Vincentius bedeelt ook kledij en poetsproducten en dat blijft ook in de toekomst van daaruit gebeuren. De ruimte die er vrijgekomen is door de verhuis van de voedselbedeling wordt ingepalmd door vzw De Sociale Kruidenier RSL die nog wat extra opslagruimte kan gebruiken.”