Geen boekingen in Spaanse B&B, dus opent dit koppel in thuisstad pop-uptapasbar: “B&B zo op de kaart zetten in Roeselare”
RoeselareKatia Lybeer en Yves De Busschere openen op 1 februari Bar Pesetas langs de Delaerestraat. Met hun tijdelijke pop-uptapasbar wil het koppel niet alleen wat Spaanse sfeer naar Roeselare brengen maar bovenal in moeilijke tijden hun eigen B&B Torre de la Campana op een steenworp van het Spaanse Cartagena in de kijker zetten in hun thuisstad. “Corona had een stevige impact op de boekingen in 2020 en we vragen ons bang af wat 2021 zal brengen”, klinkt het.
Delen per e-mail
Ook voor de Roeselarenaars die in het buitenland wonen zijn het barre tijden door de coronacrisis. Dat getuigen Katia Lybeer en Yves De Busschere. In 2012 verruilden zij de Rodenbachstad voor de Spaanse Costa Calida. “Yves werkte in de eventsector en ik baatte de tennisclub in de Langebrugstraat uit”, vertelt Katia. “Maar door zelf te reizen groeide het idee om te verkassen. Via onze ouders verzeilden we in de regio Murcia, waar we ons in 2012 vestigden. Na een jaar verbouwen openden we er in Casas de Tallante onze eigen B&B waar we zestien gasten kunnen ontvangen.”
Boekingen
Die zaak groeide de voorbije jaren uit tot een vaste waarde waar zowel gezinnen, sportievelingen als cultuursnuivers op vakantie gaan. Maar toen brak 2020 aan en stak het coronavirus de kop op. “In maart ging Spanje in lockdown en vielen de boekingen weg. Ook voor de zomer was er aanvankelijk minder interesse omdat heel wat mensen schrik hadden, hoewel wij steeds in bubbels werkten. Uiteindelijk kwamen er lastminute nog wat reservaties bij waardoor de zomer best wel goed was. We hoopten op een goeie nazomer, maar België bestempelde Spanje intussen als een hoogrisicozone. We hoopten nog even op beterschap met de feestdagen, maar al snel werd duidelijk dat 2020 voorbij was voor Torre de la Campana.”
Geen perspectief
Het koppel had in de lockdown tijdens het voorjaar alle mogelijke karweien al uitgevoerd. Ineens was er niets meer te doen. “Het is in Spanje wel beter weer dan hier, maar dat is het zo ongeveer”, lacht Katia. “Bovendien werd te midden de coronacrisis ons eerste kleinzoontje geboren hier in België. Dat deed ons besluiten om met de feestdagen naar België af te reizen.” En het is niet bij een bezoekje van enkele weken gebleven. “Al is het zeker maar tijdelijk dat we terug in België zijn. Maar we hebben nog steeds geen perspectief op korte termijn voor de B&B. Het is de bedoeling om in juni terug te keren, dan hebben we opnieuw enkele boekingen. We hopen dat de situatie tegen dan wat genormaliseerd is en we opnieuw voluit kunnen gaan.”
Pop-up tapasbar
Terwijl Katia en Yves in Roeselare zijn, willen ze van de tijd gebruik maken om hun B&B hier opnieuw onder de aandacht te brengen. “In de B&B bieden wij maaltijden aan en koken is één van onze grote hobby’s. Dat bracht ons op het idee om een pop-up tapasbar te openen. Met de hulp van de stad vonden we het ideale pand: de vroegere stek van La Escalera langs de Delaerestraat. We konden het pand huren voor een periode van zes maanden en zijn momenteel volop bezig met enkele opfrissingswerken. Op 1 februari willen we Bar Pesetas openen. Natuurlijk werken we enkel via takeaway maar we durven toch te dromen en hopen dat we ook echt gasten zullen mogen ontvangen.”
Authentiek
Bar Pesetas staat voor authentieke Spaanse tapas, allemaal vers en zelfgemaakt. “Wekelijks zullen we via Facebook en Instagram het aanbod van die week bekendmaken. Vervolgens kan er besteld worden om af te halen van donderdag tot en met zondag. We willen zowel koude tapas zoals lekkere ham aanbieden als een traditionele paella. Met Bar Pesetas brengen we op die manier een stukje Murcia naar Roeselare, maar bovenal willen we onze B&B op de kaart zetten in onze thuisstad. Zodra het coronavirus bedwongen is, is iedereen meer dan welkom bij ons in Torre de la Campana.”
Meer op www.torredelacampana.com. De Facebook- en Instagrampagina’s van Bar Pesetas komen eerstdaags online.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
West-Vlaanderen
Voka West-Vlaanderen ontgoocheld over gebrek aan perspectief na overlegcomité: “Sommigen komen stilaan in een uitzichtloze situatie terecht”
Belangenorganisatie Voka West-Vlaanderen wil dat het volgende overlegcomité werk maakt van een echte strategie om de gesloten sectoren perspectief te bieden en een concreet heropeningsplan opstelt. “De vraag hoe en wanneer de nog gesloten sectoren stapsgewijs weer zullen openen, blijft vandaag onbeantwoord. Ondernemingen moeten zich kunnen voorbereiden op de komende maanden.” -
Energie
7 tips om uw woning veel energiezuiniger te maken
De energiefactuur vertegenwoordigt in veel gezinnen een (te) groot deel van het huishoudbudget. Uw woning energiezuinig maken leidt tot een grotere energie-efficiëntie en is dan ook de beste manier om de kosten serieus te drukken. Mijnenergie.be bekeek de belangrijkste werkpunten. -
Roeselare
“Het water staat ons aan de lippen!”: zaakvoerders Roeselaars restaurant pleiten met duidelijk statement voor heropening horeca
De maat is vol voor Petrouska Beke en Sam Nuytten, zaakvoerders van Restaurant Petrouska. Ze brachten op het overdekt terras van hun horecazaak aan het Roeselaarse Stationsplein een niet mis te verstane boodschap aan het adres van de federale regering aan. “Vorig jaar dronken onze klanten water omdat ze deelnamen aan tournée minérale, nu staat het water bij heel wat horecaondernemers aan de lippen. Het is meer dan tijd dat we op een veilige manier mogen heropenen”, klinkt het. -
-
Heeft je leeftijd invloed op de kostprijs van je autoverzekering?
Uit cijfers van het Kenniscentrum verkeersveiligheid (2012) blijkt dat meer dan een derde van alle letselongevallen wordt veroorzaakt door 18- tot 31-jarige bestuurders. Ligt dit aan roekeloos rijgedrag of het ontbreken van ervaring? Ervaring speelt in elk geval een grote rol. Welke impact heeft je leeftijd dan op de premie van je autoverzekering? Independer.be legt het je uit. -
Deze horecazaken bieden takeaway aan in jouw gemeente
Geen zin om te koken, maar wel om jouw lokale horeca te steunen? Kijk dan snel welke horecazaken uit jouw buurt takeaway aanbieden. Of heb je zelf een horecazaak en ga je helemaal voor takeaway de komende weken? Dan zetten wij jouw zaak in de kijker, in onze krant én online. Schrijf je hier in, en wij zorgen ervoor dat heel je regio jou en je heerlijke gerechten weet te vinden! -
Volleybal EurMillions League
Jeugdproduct Josse Devarrewaere sinds dit seizoen tweede libero bij Knack Roeselare: “Mijn idolen serveren me soms nog kapot”
Met een veertiende Belgische beker op zak start Roeselare zaterdag thuis tegen Haasrode Leuven aan de play-offs . Op het wedstrijdblad van Knack zien we sinds december de naam Josse Devarrewaere opduiken en dat zal tegen Leuven niet anders zijn. De 21-jarige libero kwam over van Knack B en staat nu tussen de grote jongens. “Toen ik voor het eerst mocht opkomen in een officiële match had ik enorm veel stress.” -
Bakkershûs Decroos bakt voor eigen winkel en anderen: “Alles, van brood over koffiekoeken tot chocolade, produceren we in eigen huis”
In de vroegere gebouwen van Hortiplan langs de Oostnieuwkerksesteenweg 40 opent op dinsdag 2 maart Bakkershûs Decroos. Menenaar Luc Decroos (40) realiseerde er één van de grootste bakkerijen van Roeselare waar je straks niet alleen terecht kan voor ambachtelijk gebakken brood, huisgemaakte koffiekoeken en pareltjes van taarten maar ook voor chocolade, ijs en marsepein die allemaal in eigen huis worden bereid. Bovendien bevoorraadt ’t Bakkershûs vanaf eind deze week ook koude bakkerijen, feestzalen, traiteurs, …