Rie van Duren, Hugo Verhenne en Jan Timmerman zijn de bezielers van het eigentijds afscheidsritueel.
Volledig scherm
Rie van Duren, Hugo Verhenne en Jan Timmerman zijn de bezielers van het eigentijds afscheidsritueel. © Maxime Petit

Coronacrisis als aanzet voor ontwikkeling eigentijds afscheidsritueel: “Door de maatregelen was afscheid nemen vaak niet evident”

RoeselareCorona confronteerde ons niet alleen met veel overlijdens, maar ook met afscheid nemen in moeilijke omstandigheden. Dat zette Avansa Mid- en Zuidwest en Erfgoedcel Terf aan om werk te maken van een eigentijds afscheidsritueel. “Om de overledene passend te eren en om een weg te vinden om het eigen verdriet te plaatsen. Dit met respect voor ieders eigenheid, in een diverse context”, zeggen Jan Timmerman van Avansa en Hugo Verhenne van Terf.

 1. Stem jouw favoriet tot publiekprijswinnaar Junior Stadsdichter 2022
  Roeselare

  Stem jouw favoriet tot publiek­prijs­win­naar Junior Stadsdich­ter 2022

  Ook dit jaar duidt stad Roeselare opnieuw een Junior Stadsdichter aan. De voorbije maanden stuurden niet minder dan 540 kinderen hun gedicht rond het thema dromen in en de jury duidde naast een winnaar, die later bekend gemaakt wordt, ook een top vijf aan. Nu kan het brede publiek zijn of haar stem laten horen en meebepalen wie met de publieksprijs aan de haal gaat. De genomineerden zijn Andreas Vandenbogaerde, leerling van het vijfde leerjaar van SBS De Octopus Lotte Leroy en Angelien Bouckaert die op hun beurt in het vijfde en zesde leerjaar van de Sint-Jozefschool zitten, Stan Develter uit het zesde leerjaar van Lenteland en Abel Vanneste, leerling van het vijfde leerjaar van SBS De Brug. Hun gedichten zijn te lezen op https://jeugd.roeselare.be/wedstrijd-junior-stadsdichter-2022 waar je ook direct je stem kan uitbrengen op je favoriet. Tot 30 januari kan je je stem uitbrengen.
 1. Hondje raakte verlamd door vuurwerk op oudejaar: “Dankzij haar rolstoeltje leeft Azzara weer helemaal op”
  PREMIUM
  Izegem

  Hondje raakte verlamd door vuurwerk op oudejaar: “Dankzij haar rolstoel­tje leeft Azzara weer helemaal op”

  De eindejaarsfeesten zijn voor Heidi Vanzieleghem uit Izegem en haar trouwe viervoeter Azzara uitgedraaid op een nachtmerrie. Azzara liep op kerstavond al een hernia op door voetzoekers. Ze herstelde vlot, maar door het vuurwerk op oudejaarsavond raakte het hondje letterlijk verlamd van de schrik. Met een rolstoeltje en dagelijkse massages probeert Heidi Azzara toch nog de levenskwaliteit te geven die haar huisdier verdient. “De vele euro’s die de lucht ingeknald worden, zouden beter gedoneerd worden aan de slachtoffers van vuurwerk en asielen”, vindt Heidi.
 2. Binnenkort maandelijkse afrekening voor energie mogelijk: waarom kies je er best (niet) voor?
  Mijnenergie

  Binnenkort maandelijk­se afrekening voor energie mogelijk: waarom kies je er best (niet) voor?

  Het maandelijkse voorschot dat je momenteel voor gas en elektriciteit betaalt, ligt mogelijk een stuk lager dan je werkelijke verbruikskosten. Het vele telewerk en de sterk gestegen energieprijzen zijn hierbij de boosdoeners. Is dit het geval, krijg je straks een gepeperde afrekening gepresenteerd. Om zulke onaangename verrassingen evenwel te vermijden, moeten de grootste energieleveranciers hun klanten binnenkort de keuze bieden om maandelijks af te rekenen op basis van hun reële verbruik van die maand. Mijnenergie.be zoekt uit of dat voor iedereen een slimme keuze is.