Na 12 generaties (zo’n 400 jaar) stopt Eddy Matyn met zijn schoenherstelzaak/sleutelservice. De zaak wordt wel overgenomen en hij gaat zelf nog eventjes bij z’n overnemer werken. Links: Edmond Matyn, grootvader van Eddy, in de deur van z'n atelier in de Iepersestraat.
Volledig scherm
PREMIUM
Na 12 generaties (zo’n 400 jaar) stopt Eddy Matyn met zijn schoenherstelzaak/sleutelservice. De zaak wordt wel overgenomen en hij gaat zelf nog eventjes bij z’n overnemer werken. Links: Edmond Matyn, grootvader van Eddy, in de deur van z'n atelier in de Iepersestraat. © Deleu

400 jaar schoenmaker van vader op zoon, maar nu stopt Eddy Matyn (63): “Mijn dochters willen iets anders met hun leven. Wie ben ik om hen te verplichten de zaak over te nemen?”

Roeselare400 jaar lang bewezen de voorvaders van Eddy Matyn (63) in Roeselare dat schoenmakers bij hun leest blijven. Maar hij, de 12de generatie, stopt er nu mee. “Het doet pijn, ja. Maar er moet iemand de laatste zijn, hé”, zegt de man, die eigenlijk elektricien van opleiding is. Van Pieter Matthyns tot Eddy Matyn: een unieke familiegeschiedenis van vier eeuwen.