Van Moer, Vandenbergh en Meeuws.
Volledig scherm
PREMIUM
Van Moer, Vandenbergh en Meeuws. © Photonews/Belga/rv

Veertig jaar geleden legden Rode Duivels in Schotland basis voor EK-finale: “Het wordt tijd voor het allerhoogste”

Rode DuivelsOp 19 december 1979 wonnen de Rode Duivels met 1-3 in Schotland, met één doelpunt van Erwin Vandenbergh en twee van Swat Van der Elst. Die zege verzekerde de kwalificatie voor het EK in Italië, waar de Belgen de finale tegen Duitsland haalden en zo het grootste succes van de Rode Duivels tot nu toe boekten. Veertig jaar later is Schotland opnieuw een etappe naar het EK. Voor de spelers van toen bestaat er geen twijfel: België moet in 2020 voor het allerhoogste gaan.

11 reacties

 • Frank Van den Abbeele

  1 jaar geleden
  Voor zij die dwepen met de oude generatie is het best om te vermelden dat het voetbal dikwijls niet om aan te zien was.Sterke organsatie weliswaar, maar met zeer defensief voetbal. Zoveel leuker om de hiuidige jongens aan het werk te zien.Kijk de hallucinante statistieken er maar op na.Net zoals in het tennis waar Kim en Justine op een gegeven moment niets dan kritiek kregen zullen we pas merken wat een weelde we hadden als ze er niet meer zijn.
 • Tony Dekeukelaere

  1 jaar geleden
  Om iets te winnen moet je een goede spits hebben ! Laat dat nu het probleem zijn in Belgie !
 • willy brants

  1 jaar geleden
  Walter, eerst en vooral hadden jullie een ploeg die voor mekaar door het vuur ging, zonder grote vedetten, maar wel een PLOEG. Niet te vergeten ook hadden jullie een coach die iets van voetbal kende, dat is een heel verschil met de huidige situatie. Wat men in Martinez ooit gezien heeft blijft voor mij een groot raadsel. De Nederlanders vorige week gezien tegen Duitsland? Daar winnen wij NOOIT tegen!
 • André Christiaens

  1 jaar geleden
  Inderdaad waren het leeuwen met een rode tong, zij gingen door het vuur voor Guy Thijs die een echte onderliggende band had verkregen van zijn spelers, zowel Vlamingen als Walen waren vrienden, Guy stelde zijn team samen uit de kwaliteiten die zij hadden, voetballers met één doel, doelpunten maken, denkt maar aan Erwin VdB - Lange Jan Ceulemans - Swatje Van der Elst en de leeuw uit de Maaskant op kop en al de andere spelers, 't was feest. Nu was het vrijdag de kindertuin van Roberto Martinez.
 • Dave Janssens

  1 jaar geleden
  De finale die velen vergaten! En ook eric debanne heb ik nog nooit 1 positief woord weten zeggen. Hij is er zelf nog niet goed uit of het nu aan de spelers of de coach ligt want hij heeft ze allemaal om beurten alles verweten. Misschien ligt het dus gewoon aan zijn eigen want op een negatieve emotie werd nog nooit iets bereikt, laat staan een 3de plaats op het WK. Het was nochtans eric debanne en collega's die een uitschakeling in de groepsronde voorspelden.
 1. Coronapandemie zet EK-format onder druk, maar bondsvoorzitter Bayat sluit afgelasting uit: “UEFA heeft plan A, B, C en D”
  PREMIUM
  EK voetbal

  Coronapan­de­mie zet EK-format onder druk, maar bondsvoor­zit­ter Bayat sluit afgelas­ting uit: “UEFA heeft plan A, B, C en D”

  De hevigheid van de coronapandemie zet het format van het EK in juni – in twaalf Europese landen – onder druk. Ook een toernooi zonder of met beperkt publiek dreigt. Bondspreses Mehdi Bayat sluit een uitstel of afgelasting wel uit. “Ik heb er vertrouwen in dat het EK doorgaat, maar de UEFA zal geen levens in gevaar brengen.”
 2. Dag op dag 12 jaar geleden: Eden Hazard debuteert bij Rode Duivels met weergaloze dribbel
  Play
  Rode Duivels

  Dag op dag 12 jaar geleden: Eden Hazard debuteert bij Rode Duivels met weergaloze dribbel

  ‘t Is vandaag dag op dag 12 jaar geleden dat Eden Hazard debuteerde als Rode Duivel. Op 19 november 2008 kreeg hij in de oefenwedstrijd in Luxemburg (1-1) 21 minuutjes van toenmalig bondscoach René Vandereycken. De Duivels konden dan wel niet winnen van de voetbaldwerg - zó lang is het dus al geleden - maar de piepjonge Eden, 17 toen, liet zich wel meteen zien met een dribbel waarbij hij drie Luxemburgers reduceerde tot kegeltjes. Iets wat later ook nog vele andere verdedigers zou overkomen.
 1. Bondsvoorzitter Bayat: "In welke omstandigheden dan ook: het EK moet doorgaan"
  Play
  EK voetbal

  Bondsvoor­zit­ter Bayat: "In welke omstandig­he­den dan ook: het EK moet doorgaan"

 2. Kompany: "Niet te veel euforie als het goed gaat"
  Play

  Kompany: "Niet te veel euforie als het goed gaat"