Riemst doet weer aan ‘haanslaan’ op jaarlijkse kermis

Het is ondertussen alweer drie jaar geleden dat het haanslaan in Zussen, een deelgemeente van Riemst, voor minstens een eeuw werd gered. Het principe? Twintig ongehuwde vrouwen - jong of oud - moeten een reeds gedode ondersteboven bengelende haan in een rieten mandje een kopje kleiner maken met sabel. Statistisch kansvermogen ? Slechts één rake klap. Het folkloristische gebeuren vindt traditiegetrouw plaats op kermismaandag, dit jaar op 26 augustus, en wordt georganiseerd door twee ‘rivaliserende’ groepen (lees: dorpsharmonieën): de Broederband (de Fritsen) en die van Vreugd in Deugd (de Dorussen). De wijlen haan in kwestie was bij voorkeur een gestolen exemplaar van de andere clan en werd de dag nadien dronken gevoerd om beneveld te kunnen sterven.

4 reacties

 • Tim Heye

  2 jaar geleden
  Degoutant, hoe kan je deze middeleeuwse toestanden nog 'normaal' noemen. En dit in Belgie. Net als een groot varken aan het spit zetten voor iedereen om te zien, is letterlijk middeleeuws.
 • Jacqie Dekeyser

  2 jaar geleden
  Dierenbeulen! Neem dan gewoon een pluchen haan als je persé de traditie wil voortzetten. Deze tijd zou dit niet meer mogen. Schaam u gemeente Riemst!
 • Annelies Moons

  2 jaar geleden
  Stel je voor dat je daar een hond zou hangen, dan stond heel Riemst op zijn kop. Speciesisme !! Racisme!! Discriminatie !! Het is allemaal hetzelfde. Veganisme staat voor respect voor alle leven ongeacht de soort.Velen noemen dit extremisme, vooral diegenen die zich aangesproken voelen op hun eigen gedrag. Gelukkig is het tij aan het keren en is veganisme enorm in opmars wereldwijd.
 • Patrick Jacob

  2 jaar geleden
  Vreselijk dat dit wordt toegelaten. Dat moet toch wel een zeer primitieve samenleving zijn daar.... geen woorden voor...... triest........
 1. Koop Pukkelpop, Jeneverfeesten of Winterland op de Hasseltse Monopoly: “Toeristische folder in spelbordeditie”
  Hasselt

  Koop Pukkelpop, Jenever­fees­ten of Winterland op de Hasseltse Monopoly: “Toeristi­sche folder in spelbor­dedi­tie”

  Wie al lang eigenaar wilde worden van het Hasseltse Modemuseum of de Japanse Tuin, krijgt daar binnenkort de kans voor. Er komt immers ook een Hasseltse versie van het bekende gezelschapsspel Monopoly. “We willen heel de stad, Limburg en omstreken er de komende jaren aan blijven herinneren hoe gezellig Hasselt is”, vertelt centrummanager Ben Croonenborghs.