(illustratiebeeld)
Volledig scherm
(illustratiebeeld) © BELGA

Zwitserland legt Belgische reizigers strengere voorwaarden op, Frankrijk scherpt grenscontroles aan door besmetting met nieuwe variant

Zwitserland verbiedt alle directe vluchten uit zuidelijk Afrika vanwege de nieuwe coronavariant. Ook voor Belgische reizigers gelden nieuwe voorwaarden: zij zullen een negatieve coronatest moeten voorleggen en zich in quarantaine plaatsen. Ook Frankrijk scherpt de grenscontroles aan omdat er in ons land een persoon besmet is met de nieuwe variant.

 1. Dit weten we over eerste Belgische besmetting met nieuwe variant: “We kunnen niet uitsluiten dat ze in ons land besmet raakte”

  Dit weten we over eerste Belgische besmetting met nieuwe variant: “We kunnen niet uitsluiten dat ze in ons land besmet raakte”

  Ons land heeft een spijtige Europese primeur te pakken: we zijn het eerste land in Europa waar de nieuwe Zuid-Afrikaanse coronavariant vastgesteld is. Het gaat om een jonge vrouw die onlangs vanuit Egypte via Turkije was gereisd, elf dagen na het reizen kreeg ze milde symptomen. “Maar we kunnen niet uitsluiten dat de infectie in Belgie is gebeurd”, zeggen virologen.
 2. Virologen Piet Maes en Marc Van Ranst over de nieuwe coronavariant: “Tegenhouden zal niet meer lukken, reisverbod kan de opmars wel vertragen”
  PREMIUM

  Virologen Piet Maes en Marc Van Ranst over de nieuwe coronavari­ant: “Tegenhou­den zal niet meer lukken, reisverbod kan de opmars wel vertragen”

  De wereld kijkt met argusogen naar een nieuwe variant van het coronavirus, de zogenaamde B.1.1.529-variant - of omikron, zoals de nieuwe coronavariant werd gedoopt - die Zuid-Afrika in de ban houdt. Beschermen de vaccins tegen deze variant, wat kunnen we meer doen om omikron buiten te houden en hoe vaak kan het coronavirus nog muteren? Wij lieten deze en nog andere vragen beantwoorden door Marc Van Ranst (KU Leuven) en Piet Maes (Rega Institute).