Ga naar de mobiele website
^ Top

Zoo Antwerpen verwelkomt nieuwe olifantenpuber Assam

Jonas Verhulst
De Zoo van Antwerpen heeft een nieuwe bewoner. De vijfjarige olifant Assam, geboren op 13 april 2012, kwam onlangs aan uit Hamburg en neemt de plaats in van Kanvar, die verhuisde naar Planckendael om er het liefje van Kai-Mook te worden.

In het puberhuis van de Zoo zal Assam samenwonen met Ming Jung (10 jaar, geboren op 16 april 2007 in Keulen). Het zal niet enkel speeltijd worden, Assam wordt er ook getraind voor zijn belangrijke kweektaak in de toekomst. De Zoo speelt met het huisvesten van olifantenpubers een belangrijke rol in het kweekprogramma van de bedreigde Aziatische olifanten.

"Assam is een jonge olifant, heel sociaal in de omgang met jongere dieren. Hij begon te puberen in zijn geboortegroep, dus de kudde in Hamburg vond het tijd dat hij ging vertrekken. In de Zoo kan hij zich voorbereiden op zijn volwassen bestaan, net zoals in de natuur. Assam is nog onstuimig, maar wel zelfverzekerd. Inmiddels is hij goed gewend en dikke vrienden met Ming Jung. Assam weegt rond de 1.500 kilo. Hij heeft al korte slagtandjes, maar die zullen nog groeien", aldus verzorger Annelies.

Spelen in het puberhuis
Puberende olifantenstieren zijn speels. Voordat ze oud genoeg zijn om zich voort te planten en te profileren als kweekstier mogen ze in Zoo Antwerpen naar hartenlust ravotten met andere puberolifanten. In het leembad, de zandhopen en het zwembad kunnen ze hun overtollige energie kwijt. Voor het kweekprogramma van deze bedreigde diersoort is het niet enkel belangrijk dat er familiegroepen zijn, zoals die in Planckendael, maar ook puberhuizen zoals die in Zoo Antwerpen waar deze jonge gasten kunnen spelen en leren.

Jonas Verhulst4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Gerda Aerts

  Jacques Dekelver Sommige zitten alleen nu omdat hun partner van ouderdom gestorven is je kunt daar geen jong dier bijzetten omdat de alleenblijvers zelf oud tot heel oud zijn verder heeft de Zoo veel geinvesteerd in De savanne buitenverblijf voor de gorilla's de chimpansee's giraffen zitten samen met de zebra's de dieren hebben meer ruimte en er zijn nog werken bezig en er mieten nog verbeteringen beginnen

 • Mylle Nancy

  Ik heb ook gezien dat de zoo er maar rampzalig uitziet vergeleken bij vroeger Jammer Het is zijn bezoek niet meer waard

 • Jacques Dekelver

  ik was enkele weken met een vriend in de Zoo van Antwerpen en het bezoek is zijn inkomgeld NIET waard, heel veel koten staan leeg met een plaatje " op komst " en vele diersoorten staan er triestig en alleen in hun verblijfplaats. Waar is onze prachtige Zoo van jaren geleden?

 • Susanne Mertens

  Pas op voor de ivoorstropers.

Meld een bug