Zoniënwoud op shortlist van Unesco-werelderfgoed

Unesco wil het Europees netwerk van authentieke beukenbossen uitbreiden.
wikimedia Unesco wil het Europees netwerk van authentieke beukenbossen uitbreiden.
Het Zoniënwoud in en rond Brussel staat op de shortlist van de Unesco voor mogelijke erkenning als werelderfgoed. De drie gewesten dienden samen een dossier in voor erkenning van delen van het woud als natuurerfgoed.

Het Zoniënwoud prijkt op een shortlist met 33 ongerepte beukenwouden. De Unesco wil het Europees netwerk van authentieke beukenbossen uitbreiden, nadat eerder wouden in de Karpaten en in Duitsland erkend werden.

Twaalf landen met 33 bossen
De drie gewesten ondertekenden een intentieverklaring met hun gezamenlijke toekomstplannen voor het Zoniënwoud en stelden zich in oktober vorig jaar kandidaat. Vóór eind januari, netjes op tijd, voegde België het woud toe aan de nationale indicatieve lijst die nu op de Unesco-hoofdzetel in Parijs ligt. Daarmee behoort ons land tot een groepje van twaalf landen met in het totaal 33 sites of bossen.

Voorjaar 2017
Voor de samenstelling van het eigenlijke dossier is er tijd tot januari 2016. De derde en laatste stap volgt in het voorjaar van 2017. Dan maakt de VN-organisatie de uiteindelijke keuze.

Ook kandidaat-cultuurerfgoed
Het Zoniënwoud komt tweemaal in beeld bij de Unesco. De idee om het gehele woud te laten erkennen op basis van culturele en natuurlijke criteria, staat nog in de kinderschoenen. Het studiewerk voor het statuut van cultuurerfgoed moet nog beginnen. Ook in dit dossier slaan de drie gewesten, die alle een stukje Zoniënwoud op hun grondgebied hebben, de handen in elkaar.

Twaalfde Belgische vermelding
Als het Zoniënwoud de erkenning haalt, wordt dit de twaalfde Belgische vermelding op de Unesco-werelderfgoedlijst. De jongste erkenning dateert van 2012 met de belangrijkste mijnsites van Wallonië.

Het Belgische verhaal op de Unesco-lijst begon in 1998 met de Vlaamse begijnhoven, de Grote Markt van Brussel en de scheepsliften in het Canal du Centre, La Louvière en Le Rœulx (Henegouwen).

In 1999 volgden de Belgische belforten (uitgebreid in 2005). In 2000 was het viermaal prijs met het historische centrum van Brugge, de herenhuizen van de architect Victor Horta (Brussel), de neolithische vuursteenmijnen in Spiennes (Bergen) en de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Doornik. In 2005 was het de beurt aan het Plantin-Moretuscomplex in Antwerpen. In 2009 volgde het Stocletpaleis in Sint-Pieters-Woluwe.