Zitten we straks als cowboys in het vliegtuig?

rv/avioninteriors
Wie het woordeloos uitgevochten ellebogengevecht met de buurman/vrouw op het vliegtuig al irritant vindt, zal dit geen prettig vooruitzicht vinden. In de toekomst gaan we wellicht als ruiters naar onze vakantiebestemming vliegen. Tenminste als de Italiaanse zetelfabrikant Avioninteriors dit concept verkocht krijgt.

Op de beurs Aircraft Interiors Expo in Hamburg stelden zij hun SkyRider 2.0 voor, die ze minzaam de roepnaam 'zadelzetel' gaven. Je zal er eerder in staan dan zitten. Het bedrijf vergelijkt de zitpositie met die van een ruiter en stelt argumenteert dat cowboys urenlang in het zadel kunnen blijven zitten dus waarom zouden vliegtuigpassagiers dat niet kunnen.

Het ontwerp zou luchtvaartmaatschappijen toelaten 20 procent meer zetels in een toestel te installeren. Bovendien wegen de zadelzetels slechts de helft van de huidige stoelen. Een gelijkaardig ontwerp van dezelfde fabrikant werd in 2010 afgekeurd door de Amerikaanse overheid. Nu was er veel belangstelling van vliegmaatschappijen. Volgens de fabrikant is de zadelzetel "de heilige graal voor lagekostmaatschappijen".
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dian Jans

  Amaai zet daar een dikke op, en als die dan naast u staandzit dan ben je de pineut !! Nee daar vlieg ik niet mee!!

 • Jo Bosman

  Bij de Lijn betaal je ook het zelfde om te zitten of recht te staan tijdens een rit. Waarom gewoonweg geen zitplaatsen meer en enkel nog staanplaatsen. ( Ze zijn toch al absurd bezig )

 • Conny Van den Bosch

  hopelijk dan ook een kist wortelen vooraan in het vliegtuig voor de piloten. Ik ga op reis met het vliegtuig en ik neem mee: chaps om mijn benen te beschermen, lasso voor het cabinepersoneel, stijgbeugels voor de Kindjes, teugels voor de piloot, en een winchester moesten er indianen opduiken ...

 • Gino Denil

  Als je ze nu gewoon horizontaal boven elkaar stapelt krijg je er toch nog veel meer in een vliegtuig. En al liggend kan je het nog beter uithouden. Winstmaximalisatie neemt steeds meer perverse vormen aan.

 • raf janssens

  Ik betaal liever een paar euro meer om met een deftige maatschappij te vliegen die niet voor alles een toeslag vraagt zoals al die low cost carriers.