AFP
Volledig scherm
© AFP

Zes op de tien Belgen vertrekken liefst 's nachts voor lange reis: kinderen slapen dan, maar vermoeidheid kan ook toeslaan bij bestuurder

Zowat zes op de tien Belgen vertrekken het liefst 's nachts als ze een lange vakantierit voor de boeg hebben. Dat blijkt uit resultaten van een enquête van verkeersveiligheidsinstituut Vias. Drie kwart van de bestuurders stopt onderweg om een dutje te doen. Een kwart zegt wel eens het gevoel te hebben gehad dat ze enkele seconden in slaap dommelden achter het stuur. Vias wijst erop dat een derde van de ongevallen op Franse autosnelwegen tijdens de vakantie aan vermoeidheid te wijten is.

  1. Klopt het dat je minder snel misselijk wordt als je zelf rijdt? En bestaan er hulpmiddeltjes voor passagiers?

    Klopt het dat je minder snel misselijk wordt als je zelf rijdt? En bestaan er hulpmiddel­tjes voor passagiers?

    De vakantie nadert en daarmee ook het reisseizoen. Misschien ben jij de auto zelfs al aan het inladen voor een lange rit naar een exotischer oord. Of behoor jij tot de reizigers van wie de maag al omkeert bij de gedachte aan een hobbelige bergrit? In dat geval wordt het hoog tijd om je wagenziekte aan te pakken. Hoe je dat doet? Wij vroegen het aan HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters.