Winkels New York willen steeds vaker euro's

Toeristische winkeltjes in New York accepteren steeds vaker betalingen in euro's. Sommige hebben zelfs een bord staan met de tekst "euro's only". Dat is het gevolg van de zeer lage stand van de dollar ten opzichte van de euro.

Vorige week kwam de waarde van de euro voor het eerst uit boven de 1,50 dollar. Dinsdag kostte een euro zo'n 1,52 dollar.

8,5 miljoen toeristen
Het aantal buitenlandse reizigers die New York bezoeken is in 2007 gegroeid naar een record van 8,5 miljoen. Handelaren nemen weliswaar euro's aan - en ook vaak andere valuta zoals de Britse pond en de Canadese dollar - als service aan toeristen die niet altijd dollars paraat hebben.

Maar een belangrijke overweging is dat zij op deze manier zelf de beschikking krijgen over 'harde' valuta die zij weer buiten de VS kunnen uitgeven.

Geen probleem
Een woordvoerder van burgemeester Michael Bloomberg liet weten geen moeite te hebben met betalingen in euro's, als de toeristen maar niet afgezet worden bij het omrekenen en de belasting over hun aankopen betalen. De dollar is het enige wettige betaalmiddel in de VS, maar de kopende en verkopende partij mogen volgens de wet ook op een andere manier aan hun verplichtingen voldoen. (anp/mvl)