We gaan dit jaar massaal op reis in krokusvakantie: "Mensen hunkeren naar wat zon"

.
Thinkstock .
De krokusvakantie wint dit jaar opnieuw aan belang als vakantieperiode. Toerismegroep TUI noteert 17 procent meer vliegreizen dan vorig jaar. Bij Thomas Cook spreken ze van een stijging van het aantal boekingen voor vliegvakanties met 31 procent tegenover vorig jaar.

"De mensen hunkeren naar wat zon na het zeer grijze weer in december en januari", zegt Piet Demeyere, woordvoerder van TUI. "Veertig procent van de mensen die volgende week op vakantie vertrekken, stappen op het vliegtuig naar een zonbestemming. Egypte kent een recordjaar. Dertig procent van de vakantiegangers zoekt de sneeuw op; de overige 30 procent kiest voor een dichtbijvakantie of stedentrip."

"De grote toename van boekingen voor vliegreizen heeft zeker te maken met de comeback van Egypte, Tunesië en Marokko", zegt Nathalie Meert, woordvoerster voor Thomas Cook. "Maar ook met het feit dat we in ons aanbod meer afreizen hebben op zaterdag dan vorig jaar. Zaterdag blijft nu eenmaal de populairste afreisdag bij uitstek."

Spanje

Daarnaast stellen ze bij Thomas Cook een aanhoudende populariteit van de klassieke bestemmingen zoals Spanje vast, met de Canarische eilanden als absolute publiekslieveling - goed voor zo'n 45 procent van de afreizen. Deze populariteit trekt zich volgens de touroperator ook door voor de paasvakantie. Na Spanje volgen in de topvijf van Thomas Cook nog Marokko, Egypte, Kaapverdië en Tunesië.

Ook bij TUI gaat de voorkeur naar zonzekere bestemmingen: Spanje (Tenerife en Gran Canaria, Costa Blanca en Costa del Sol), Noord-Afrika en de Caraïben. "Egypte kent een ongelofelijke remonte met maar liefst 275 procent meer afreizen ten opzichte van de krokusvakantie van 2017", zegt Piet Demeyere. Spanje staat op 1 in de lijst van favoriete krokusbestemmingen met het vliegtuig, gevolgd door Marokko, Mexico (Cancun), Egypte en de Dominicaanse Republiek.

Sneeuwvakantie

Daarnaast kan de krokusperiode ook altijd mooie cijfers voorleggen voor sneeuwvakantie. Frankrijk is bij TUI goed voor de helft van de wintersporters. Oostenrijk is het tweede populairste skiland met 25 pct. Daarna volgen nog Duitsland, Zwitserland en Italië. Bij Thomas Cook staan dezelfde vijf landen in dezelfde volgorde bovenaan voor sneeuwpret.

Ook dichtbijvakanties met de eigen wagen en stedenvakanties doen het nog goed in de krokusperiode. Barcelona verdubbelt zijn aantal Belgische bezoekers bij TUI. Daarnaast zijn Londen, Parijs, Rome en Lissabon de traditionele favorieten. Bij Thomas Cook wordt topland Spanje gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, Italië en Frankrijk.
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Baeyens

  Dat is het beeld van de échte crisis : opstopping op weg naar vakantie.

 • Gerard Braeckmans

  En dat zijn meestal diegenen die ganse tijd zitten te klagen en te zagen.

 • Robert DE REU

  Ik gun ieder van harte zijn vakantie, ikzelf ben geen vakantieganger gewoon geen zin in en als alleenstaande ook niet aangenaam, maar het probleem zit juist dat onze beleidsmensen dat ook weten van de massale vakantievlucht,met als besluit we kunnen ze nog verder pluimen langs alle kanten want er is nog veel geld te halen.

 • Jos Temmerman

  En dan hier komen bleiten dat ze niet rondkomen.

 • Cor Dierckx

  Titel is uit de lucht gegrepen,het zou moeten zijn "klagend onderwijzend personeel en wat gepensioneerden gaan op krokus vakantie" anderen hebben maar 20 dagen verlof en moeten hiervoor werken.