Wauw! Deze jet zou in 20 minuten naar New York kunnen vliegen

Imaginactive
Elk jaar komen er wel enkele uitvinders op de proppen met een megasnel vliegtuig dat in geen tijd de wereld kan rondvliegen. Maar Charles Bombardier spant toch echt de kroon met de 'Antipode'. Deze futuristische bolide zou een topsnelheid van 30.000 (!) kilometer per uur halen, tien keer sneller dan de Concorde en tot dertig keer sneller dan een Boeing 747. Belangrijke kanttekening: het gaat om een concept en het is nog maar de vraag of we ooit echt zo snel zullen reizen.

De Canadese designer Charles Bombardier claimt met een nieuwe techniek belachelijke snelheden te kunnen halen. De techniek, die door NASA werd getest, gebruikt raketten die het vliegtuig voortstuwen tot Mach 24, ofwel 24 keer de geluidssnelheid. Vervolgens worden de raketten gedumpt, waarna die op eigen kracht terug naar het vertrekpunt zouden vliegen om herbruikt te worden.

Omdat het vliegtuig zo snel zou vliegen, zou het toestel heel warm worden. Speciale luchtkanalen moeten daarom zorgen voor afkoeling. Diezelfde kanalen moeten daarnaast ook de supersonische knal dempen wanneer het vliegtuig door de geluidsmuur breekt.

Imaginactive
Imaginactive

Rond de aarde in een dik uur

De jet zou plaats bieden aan tien passagiers en het toestel zou vanop een normale landingsbaan kunnen vertrekken. Een vlucht rond de aarde zou slechts een dik uur duren en een vlucht naar New York amper 20 minuutjes.

Bombardier ontwierp enkele jaren geleden al de 'Skreemr', maar toen botste hij op oververhittingsproblemen. Bovendien zou de Skreemr veel te veel lawaai produceren. Met de 'Antipode' lijkt hij voor beide problemen een oplossing gevonden te hebben, al blijft het nog altijd de vraag of een dergelijke jet ooit realiteit wordt. Want het blijft uiteraard nog altijd een concept.

De Skreemr raakte helaas niet van de grond.
Charles Bombardier De Skreemr raakte helaas niet van de grond.
ImaginactiveReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels