Waarom je je belabberd voelt op het vliegtuig

thinkstock
Reizen met het vliegtuig is voor sommige mensen allesbehalve prettig. Er is turbulentie, je oren weigeren te klaren, je benen verkrampen en vaak is er ook nog wel een huilende baby aanwezig. En daarnaast voel je je nog eens misselijk ook, en wel hierom.

Het vliegtuig brengt je snel op je bestemming, maar tijdens de reis voel je je algauw belabberd. De oorzaak? Deze typische vliegomstandigheden:

1. Op grote hoogtes is de lucht veel dunner. Om ervoor te zorgen dat het hele vliegtuig levend de eindbestemming bereikt, wordt de lucht in de cabine onder druk gezet. Resultaat: het zuurstofgehalte in de lucht op het toestel ligt een stuk lager dan op de begane grond, en dat is je lichaam niet echt gewend.

2. Je lichaam heeft nauwelijks ruimte genoeg om te zitten, laat staan om te bewegen. Deze vreemde vorm van onbeweeglijkheid zorgt ervoor dat er nog minder zuurstof je hersenen bereikt.

3. De artificiële lucht in het toestel is zeer droog. Dat zorgt voor een plakmond, maar ook voor dehydratatie. In combinatie met het gebrek aan zuurstof zit je dan al snel opgescheept met hoofdpijn en een gevoelige maag. Je wordt ook veel sneller dronken, dus laat de alcohol misschien even voor wat het is.

De oplossing: water. Drink voldoende voor en tijdens de vlucht om gehydrateerd te blijven. Loop ook af en toe eens rond om genoeg zuurstof naar je hersenen te jagen.