Vulkaan op Bali opnieuw uitgebarsten: as tot 2.000 meter hoog

Twitter
De vulkaan Mount Agung op het Indonesische eiland Bali is opnieuw uitgebarsten en spuwt as tot 2.000 meter hoog in de atmosfeer. Dat heeft het Geologische Instituut laten weten. Bewoners en bezoekers moeten buiten een veiligheidszone van 4 kilometer rond de vulkaan blijven. Het waarschuwingsniveau voor de vulkaan blijft het één na hoogste.

De Mount Agung is al maanden onrustig, met kleinere en middelgrote uitbarstingen. De gevreesde catastrofe bleef tot nu toe uit. In november stelde de overheid het hoogste waarschuwingsniveau in. In februari werd dat na een geleidelijke afname van de vulkanische activiteit weer met een trapje verlaagd.

De laatste dodelijke uitbarsting van de 3.031 meter hoge vulkaan dateert van 1963 en 1964. Toen kwamen 1.200 mensen om het leven. 

Indonesië ligt op de zogenaamde Pacifische Ring van Vuur, de geologisch meest actieve zone ter wereld waar verschillende tektonische platen van de aardkorst op mekaar botsen. Het komt er geregeld tot aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Alleen in Indonesië zijn er meer dan 120 actieve vulkanen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.