VN voorspelt dat toeristische sector tot 3,3 biljoen dollar kan mislopen door coronacrisis

Archiefbeeld. Het Colosseum in Rome, een populaire toeristische trekpleister.
Photo News Archiefbeeld. Het Colosseum in Rome, een populaire toeristische trekpleister.
Door de beperkingen vanwege Covid-19 kunnen het toerisme en de daaraan verbonden sectoren de komende maanden 1,2 biljoen tot 3,3 biljoen dollar (1,06 biljoen tot 2,93 biljoen euro) aan inkomsten mislopen. Dat blijkt uit een schatting van de VN. Voor elke 1 miljoen dollar aan verloren inkomsten uit het internationale toerisme, kan het nationaal inkomen van een land met tot 3 miljoen dollar afnemen.

Volgens een studie van UNCTAD, de Conferentie voor Handel en Ontwikkeling van de Verenigde Naties, is toerisme een van de sectoren die het zwaarst zijn getroffen door de coronacrisis. Vorig jaar was de sector goed voor ongeveer 300 miljoen banen wereldwijd.

UNCTAD werkte drie scenario's uit. Het eerste scenario, nu het toerisme bijna vier maand platligt door de coronacrisis, leidt tot een mogelijk verlies van minstens 1,2 biljoen dollar, of 1,5 procent van het globale bbp. Dat kan oplopen tot 2,2 biljoen dollar of 2,8 procent van het globale bbp als het internationale toerisme gedurende 8 maanden stilligt. In het ergste scenario, een jaar zonder internationaal toerisme, is dat 3,3 biljoen dollar of 4,2 procent van het wereldwijde bbp.

"De cijfers zijn een duidelijke herinnering aan iets wat we vaak lijken te vergeten: het economische belang van de sector en zijn rol als een levenslijn voor miljoenen mensen over de hele wereld", aldus Pamela Coke-Hamilton, directeur van internationale handel bij UNCTAD, in een persbericht. "Voor vele landen, zoals de kleine eilandstaten in ontwikkeling, betekent een instorting van het toerisme een instorting in hun ontwikkelingsperspectieven. Dat kunnen we ons niet veroorloven. "

In het gematigde scenario zullen Jamaïca, Thailand, Kroatië, Portugal, de Dominicaanse Republiek, Kenia, Marokko en Griekenland het hardst worden getroffen, gemeten naar de procentuele krimp in het bbp. In absolute waardecijfers zijn dat de VS, China, Thailand, Frankrijk, Duitsland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Italië.

Lees ook: In deze hotels in de Vlaamse kunststeden kan je tot 50 procent goedkoper overnachten: “Laagste kamerprijs die we ooit hebben gehanteerd”(+)
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Johan Hendrickx

    Hebben die niks anders te doen daar dan holle uitspraken de wereld insturen over zaken die iedereen eigenlijk al weet?

  • Ronny Cuypers

    De binnenlandse toeristische sector zal er wel bij varen. En dus ook de binnenlandse economie. En daar moeten we toch met z'n allen van leven.

  • Piet Deroover

    Die prijs moeten we dan maar betalen tot er een vaccin is en tegen dan is er misschien al geen geld meer om te reizen. Tenzij we absoluut een tweede golf willen die veel meer kost.