VN nemen veiligheidsregels luchthavens onder de loep

Passagiers staan in de rij om in te checken op Schiphol.
ANP Passagiers staan in de rij om in te checken op Schiphol.
Experts van de VN-luchtvaartorganisatie ICAO gaan onderzoek doen naar veiligheidsmaatregelen van luchthavens tegen terrorisme. Aanleiding voor het onderzoek is de bomaanslag op een Russisch vliegtuig in Egypte eind oktober, die mogelijk kon gebeuren vanwege gebrekkige veiligheidscontroles op de luchthaven van Sharm el-Sheikh in Egypte.

Dat heeft voorzitter Olumuyiwa Benard Aliu van de ICAO gisteren gezegd. Veiligheidsexperts komen in maart bijeen om bestaande veiligheidsregels onder de loep te nemen om te zien waar de veiligheid tekort schiet. De experts komen waarschijnlijk met adviezen die luchthavens als leidraad kunnen gebruiken voor het nemen van maatregelen.

Ook wordt de veiligheid van luchthavens in alle 192 lidstaten van de VN beoordeeld. Die rapporten worden niet openbaar gemaakt, maar gestuurd naar de verantwoordelijke overheden.

De Russische Airbus A321 stortte neer in de Sinaï-woestijn in Egypte. Hierbij kwamen 224 mensen, voornamelijk Russische toeristen, om het leven. De aanslag werd opgeëist door een groep jihadisten.