Vluchten Thai Airways omgeleid over China na sluiting Pakistaans luchtruim

REUTERS
De Thaise luchtvaartmaatschappij Thai Airways heeft de toelating gekregen om boven China te vliegen, na de plotse sluiting van het Pakistaanse luchtruim door de oplopende spanningen met buurland India over de betwiste grensregio Kasjmir. De maatschappij schrapte daarom vanochtend alle vluchten, maar kondigt nu aan dat de vluchten vandaag zullen hernemen. Het luchtverkeer in India en Pakistaan normaliseert opnieuw. 

Volgens de Thaise maatschappij was een dertigtal vluchten met zowat 5.000 passagiers getroffen door de sluiting van het Pakistaanse luchtruim, vooral van en naar Europa. Thai Airways kondigde weliswaar aan vandaag de operaties te kunnen hervatten. De toestellen mogen boven China vliegen. Eerder had Iran dat nog geweigerd. Duizenden vakantiegangers zitten intussen vast in de luchthaven van Bangkok.

Het Pakistaanse luchtruim is vandaag weer geopend. Indiase luchthavens die in het noorden van het land waren gesloten, zijn ook weer open. De sluitingen volgden op een confrontatie tussen de Indiase en Pakistaanse luchtmacht boven het omstreden Kasjmir. Indiase vliegtuigen voerden dinsdag een luchtaanval uit op extremisten in het Pakistaanse deel van Kasjmir. De Pakistaanse luchtafweer en luchtmacht reageerden hierop.

Er zijn voor zover bekend drie toestellen neergehaald, twee Indiase en één uit Pakistan. Een Indiase piloot is gevangengenomen nadat zijn gevechtsvliegtuig in Pakistaans gebied was neergestort.

Gevangengenomen piloot

De Indiase piloot die gisteren door Pakistan werd gevangengenomen - de hardhandige arrestatie werd tevens ook gefilmd door de Pakistaanse autoriteiten - kan worden vrijgelaten “als dat helpt om de spanningen te doen afnemen”. Dat heeft de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken Shah Mehmood Qureshi meegedeeld. De piloot zou vrijdag vrijgelaten worden. Dat liet de eerste minister van Pakistan Imran Khan weten tijdens een bijeenkomst in het parlement in Islamabad.

Qureshi liet ook verstaan dat Khan bereid is om de dialoog aan te gaan met zijn Indiase ambtgenoot Narendra Modi. “Ik probeerde Narendra nog te telefoneren”, zo klinkt het bij de minister van Buitenlandse Zaken. “Ik wilde duidelijk maken dat we geen escalatie van het conflict willen." 

Het conflict tussen de kernmachten India en Pakistan is een tweetal weken geleden weer volledig opgeflakkerd. Bij een aanslag met een bomauto kwamen toen in het Indiase deel van de betwiste grensregio Kasjmir een veertigtal Indiase paramilitairen om het leven. In een reactie voerde India dinsdag in Pakistaans gebied een “preventieve aanval” uit op het belangrijkste trainingskamp van een islamistische groep. Beide landen hebben al geruime tijd kernwapens.

Explainer

Waar gaat dit conflict nu eigenlijk over en waarom lijkt er geen oplossing te zijn? In deze video-explainer leggen we het kort voor u uit.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gust Feyen

    Heeft iemand weet of een CLAIM indienen zin heeft ? Thai annuleert en de rest vliegt wel...

  • Erik Woeter

    Oin dezelfde periode vliegen andere maatschappijen wel van Thailand naar en van Europa