Vliegtuigen zullen voortaan via satellieten overal ter wereld worden gevolgd

AFP
Er komt een nieuw systeem om vliegtuigen over de hele wereld te volgen, om de mysterieuze verdwijning van vliegtuigen zoals bij vlucht MH370 van Malaysia Airlines te vermijden. Dat is overeengekomen tijdens een conferentie woensdag van de VN.

De zogenoemde ADS-B-signalen die toestellen nu uitzenden naar andere vliegtuigen of grondstations, zullen in het vervolg ook naar satellieten gaan. Toestellen waar ook ter wereld kunnen zodoende worden gevolgd, aldus de Internationale Telecommunicatie Unie (ITU) van de VN.

Het akkoord werd op een wereldconferentie over radiocommunicatie bereikt en gaat over de toewijzing van radiofrequenties voor het volgen van vluchten van de burgerluchtvaart op wereldschaal. Daarmee wordt het vanaf 2017 mogelijk vliegtuigen overal in de wereld waar te nemen, terwijl vandaag 70 procent van het aardoppervlak (oceanen, woestijnen, bergen) buiten het waarnemingsveld valt.

Het akkoord komt er naar aanleiding van de verdwijning van vlucht MH370 van Malaysian Airlines tussen Kuala Lumpur en Peking in maart 2014, met 239 mensen aan boord. Hoewel er aanwijzingen zijn, is het toestel nog steeds niet teruggevonden. De nieuwe regeling kan in 2017 ingaan als de vliegtuigen de nodige uitrusting krijgen.