Vliegticket in Oostenrijk kost voortaan niet minder dan 40 euro

Een vliegtuig van de Oostenrijkse luchtvaartmaatschappij Austrian Airlines.
AFP Een vliegtuig van de Oostenrijkse luchtvaartmaatschappij Austrian Airlines.
De Oostenrijkse conservatief/groene regering heeft beslist een minimumprijs van 40 euro in te voeren voor vliegtickets. Dat kondigde het land maandag aan, toen het steunplan voor luchtvaartmaatschappij Austrian Airlines, een dochter van het Duitse Lufthansa, werd onthuld. Er komt ook een toeslag van 30 euro op vluchten van 350 kilometer of minder.

Door de ingevoerde minimumprijs van 40 euro per ticket is het volgens Milieuminister Leonore Gewessler van de groene partij in Oostenrijk niet meer mogelijk vluchten aan te bieden onder de kostprijs. Het draait volgens haar over sociale kosten en milieukosten. “Dit is het einde van tickets voor een euro”, luidt het. Daarnaast moet de nieuwe regeling ook bijdragen tot de staatssteun die Oostenrijk beloofde aan Austrian Airlines. De maatschappij krijgt 450 miljoen euro aan staatssteun. Daarmee moeten de meeste van de 7000 banen behouden blijven. Lufthansa draagt ook 150 miljoen euro bij.

Korte vlucht

Wie een korte vlucht maakt van maximaal 350 kilometer, bijvoorbeeld vanuit Wenen naar Salzburg, zal een toeslag van 30 euro moeten betalen. Daarmee moeten korte vluchten minder aantrekkelijk worden en hoopt de Oostenrijkse regering dat reizigers sneller voor alternatieve manieren van reizen zullen kiezen.

Lees ook:

Lufthansa heeft het nergens zo moeilijk als in België

Ryanair naar rechter tegen miljardensteun voor Lufthansa

“Onduidelijk wat ons nu te wachten staat”: personeel Swissport tast in het duister na aanvraag tot faillissement (+)
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • dirk claeys

  mooi , maar nog zelfs 40€ te weinig

 • johan fransaert

  zouden ze overal in Europa moeten invoeren.

 • dolf verbeeck

  Dit Europa zou in deze crisistijden eindelijk eens vaste tarieven mogen opstellen, vanuit welke stad naar welke stad of met eendere welke luchtlijnen: 1 prijs, eerlijk duurt het langst

 • van roy jozef

  De burgers die nog nooit een vliegtuig van dichtbij hebben gezien of zullen zien gaan ten lange leste mee opdraaien voor de sinterklaas spelende politiekers. Hier zal die sinterklaas politiek dezelfde weg op gaan. Meebetalen waar we niks mee te maken hebben.

 • Ramon Simon

  Gewoon meer winst? Wat ben je ermee als je geen voledig plan hebt met degelijke lonen.