Vliegen na corona: dit heeft luchtvaartsector in petto
Het is een moeilijke periode voor de luchtvaart door de coronapandemie, maar met de vaccinatiecampagne die stilaan op stoom komt, kunnen we weer beginnen dromen van reizen. Het is voor velen onder ons immers al lang geleden dat we de binnenkant van een vliegtuig nog gezien hebben. Dankzij de bekroonde ontwerpen van de ‘Crystal Cabin Awards’ kunnen we alvast een glimp opvangen van hoe een toekomstig vliegtuiginterieur er kan uitzien. Deze innovatieve concepten zijn veelbelovend.
Delen per e-mail
De shortlist met topontwerpen werd al in januari 2020 bekendgemaakt, maar toen kwam de pandemie en kon de Aircraft Interiors Expo in het Duitse Hamburg niet doorgaan. We spoelen een jaar vooruit en deze week werden de winnaars eindelijk gehuldigd tijdens een virtuele ceremonie.
“Als de vraag naar vliegreizen weer toeneemt, is er behoefte aan overtuigende ideeën die passagiers een goed gevoel geven”, zegt Carmen Krause-Bösterling, projectmanager bij de Crystal Cabin Award Association, aan CNN Travel. De wedstrijd toont aan “hoe een de luchtvaartsector reageert op de uitdagingen van onze tijd”.
Flex Lounge
De shortlist bevatte een reeks intrigerende ideeën. Neem nu het ‘Flex Lounge’-ontwerp van ingenieursbureau Heinkel groep, dat een flexibele configuratie voor de zitplaatsen in economy voor ogen heeft.
Het idee achter het concept is dat de crew na het opstijgen de rijen kan herschikken zodat samenreizende passagiers tegenover elkaar kunnen zitten. Het ontwerp is wellicht minder geschikt in coronatijden, maar biedt wel perspectief wanneer het rijk der vrijheid is weergekeerd.
Sfeer van een koffiezaak
Het opvallende ontwerp van de universiteit van Cincinnati gooide hoge ogen. In de middengang van het vliegtuig zitten de passagiers aan een lange tafel. Het creëert de sfeer van een koffiezaak waar (zaken)mensen kunnen verder werken of een koffieklets houden.
Futuristische zitplaatsen in digitale omgeving
In de categorie ‘Visionary Concepts’ ging Airbus met de hoofdprijs lopen. Dit ontwerp van de cabine biedt “futuristische, flexibele zitplaatsen in een digitale omgeving” - inclusief de mogelijkheid om de mate waarin de stoelen achterover kunnen leunen voor te programmeren en bagageruimten boven het hoofd die rood of groen oplichten, afhankelijk van of ze vol of leeg zijn.
Rolstoelvriendelijk concept
Product designer Ciara Crawford kreeg veel bijval met haar ontwerp van een rolstoelvriendelijk concept. “Ik ontwierp een rolstoel die de passagier van de incheckbalie op de luchthaven naar zijn bestemming zal brengen, waardoor hij gemakkelijk toegang heeft tot het vliegtuig en het toilet aan boord, en hopelijk zo onafhankelijk mogelijk kan blijven doordat er niet telkens van een rolstoel naar een gewone zitplaats dient gewisseld te worden.”
Bluetooth
De Franse multinational Safran heeft tijdens de ceremonie een prijs in de wacht gesleept voor zijn innovatief Inflight Entertainment-systeem. Passagiers kunnen dankzij de technologische upgrade van Safran hun persoonlijke bluetooth-headsets gebruiken in plaats van de hoofdtelefoons die de maatschappij ter beschikking stelt.
Stapelbedden
Tijdens langeafstandsvluchten willen passagiers comfortabel kunnen slapen. Meestal is dat niet haalbaar, maar de universiteit van Delft doet een verdienstelijke poging door stapelbedden te creëren. Benieuwd of luchtvaartmaatschappijen dit concept in de toekomst in de praktijk willen brengen.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobs
Van werfleider tot schilder: zoveel verdien je in de bouw
Overweeg je soms een job in de bouw? De sector kent in ieder geval heel wat zware knelpuntberoepen. Jobat.be somt op wat de mogelijkheden zijn en wat je (bruto) kan verdienen. -
Slechts enkele toeristen kunnen zien hoe regen natuurwonder Uluru transformeert
-
Energie
Wassen op 30 graden of je koffiezet uitschakelen: zo bespaar jij op je energiefactuur
Vele kleintjes maken één groot. En dat geldt zeker voor je energiefactuur. Een doorsnee Vlaams gezin (van 2,2 personen) betaalt jaarlijks zo’n 2000 euro aan energie. Die prijs kan je niet alleen onderdrukken met grote investeringen, zoals zonnepanelen of dakisolatie, maar ook met kleine gewoontes zoals wassen op lagere temperatuur of het stopcontact van je computer uittrekken. Wat is daar nu het precieze effect van? Mijnenergie.be zocht het uit. -
-
PREMIUM
Vier op de tien Belgen willen deze zomer naar het buitenland, maar kan dat ook? Steven Van Gucht blikt vooruit
Deze zomer willen vier op de tien Belgen op vakantie buiten de landsgrenzen. Dat blijkt uit de vakantiebarometer van mobiliteitsorganisatie Touring. Toch zijn de meeste reislustigen nog voorzichtig, want amper een kwart van hen heeft al een verblijf geboekt. “Iedereen wacht af, maar we hopen dat er deze zomer eindelijk een einde komt aan onze lockdown die al meer dan een jaar duurt”, klinkt het bij de Vereniging Vlaamse Reisbureaus. Wij vroegen aan viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) hoe realistisch het is om deze zomer op reis te gaan, of dat met het vliegtuig kan en waar je moet op letten om geen corona op te lopen. -
PREMIUM
Legoland Gosselies wordt grootste van Europa
In 2026 of 2027 opent in Gosselies het grootste Legoland-attractiepark van Europa. Helemaal zeker is dat nog niet, maar de Britse entertainmentgroep Merlin Entertainments heeft de deelgemeente van Charleroi wel uitgekozen als prioritaire site. Wij trokken naar le Pays Noir, naar de voormalige terreinen van de Amerikaanse machinebouwer Caterpillar. “Legoland zou bij de opening meteen 1.400 banen opleveren”, zegt David Leclercq, woordvoerder van Sogepa, het Waals publiek investeringsfonds. -
PREMIUM
Naar zee, maar liever niet flaneren op drukke dijk? Dit zijn de tofste uitjes voor deze paasvakantie
-
Dit is de kostprijs van airconditioning
2 reacties
Rene Dannau
hendrik espeel