Verlengd weekend leidt tot uitzonderlijk veel file

belga
Op de Vlaamse snelwegen heeft er op de piek van de ochtendspits rond half 12 meer dan 100 kilometer file gestaan. Volgens Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum is dat zeer uitzonderlijk. "Vooral op de E40 richting de kust en aan de op- en afritten aan toeristische bezienswaardigheden was een veel hinder", zegt hij. Ondertussen is de situatie grotendeels hersteld. Veel mensen maken vandaag de brug na Hemelvaartsdag van gisteren donderdag.

Wie vrijdagvoormiddag naar de kust reed, mocht rekenen op een vertraging van ruim een half uur. Hetzelfde gold voor de op- en afritten in Beervelde, waar dit weekend de tuindagen in het kasteelpark worden gehouden. Op de E17 was er daardoor hinder vanuit Gent. Ook aan de op- en afritten in Adinkerke, in de buurt van Plopsaland, was het aanschuiven.

Daarnaast was er ook hinder door enkele ongevallen. De E17 richting Frankrijk is ter hoogte van Moeskroen volledig versperd door een ongeval met vrachtwagens en een dubbeldeksbus en de E313 ter hoogte van Herentals-Oost was richting Antwerpen enkele uren afgesloten na een ongeval met meerdere voertuigen.

Volgens Bruyninckx is het moeilijk te voorspellen hoe de avondspits zal verlopen. "Op vrijdag is er normaal altijd de zwaarste avondspits, maar aangezien het vandaag voor velen een brugdag is, is dat moeilijk te voorspellen", zegt hij. "Daarnaast viel de terugtocht van donderdagavond erg goed mee."

Zondagavond hinder

Bruyninckx verwacht vooral dat er zondagavond veel hinder zal zijn door de terugkeer van de kust. "Dit weekend is er schitterend weer voorspeld, dus zaterdag en zondag zullen nog veel mensen naar de kust vertrekken", zegt hij. Wie van plan is om dit weekend nog naar de zee te gaan, vertrekt best heel vroeg. "Als dat niet lukt, is het aangeraden om de verkeersinformatie goed in de gaten te houden en in functie daarvan te vertrekken", besluit Bruyninckx.