Venetië voert officieel toeristenbelasting in: “Dit is een belangrijk keerpunt”

Het beroemde San Marcoplein in Venetië.
REUTERS Het beroemde San Marcoplein in Venetië.
Een citytrip naar Venetië kost straks 3 euro per dag extra. Vanaf volgend jaar wordt dat al twee tot drie keer zoveel. Het stadsbestuur wilt daarmee de overvloed aan toeristen doen afnemen en het geïnde geld investeren in de stad.

Venetië kreunt al vele jaren onder het massatoerisme. Elk jaar doen zo’n 25 miljoen toeristen de stad aan, van wie 14 miljoen dagtoeristen. Ter vergelijking: Brugge ontving in 2017 6,8 miljoen toeristen. Die nemen vaak een eigen picknick mee, waardoor de Venetiaanse restaurants er niets aan verdienen en de stad enkel met hun afval achterblijft. 

Het teveel aan toeristen is gevaarlijk voor de middeleeuwse stad en jaagt de inwoners van Venetië weg. Rond 1950 telde de stad nog 175.000 inwoners. Dat is nu gedaald tot 50.000. De Venetianen zijn de toeristen beu en blijven ook achter met de extra rekening om de stad proper en veilig te houden.

Tot 10 euro per dag in 2020

Het stadsbestuur heeft daarom nu met een verpletterende meerderheid de toeristenbelasting gestemd. Ze is daarmee de eerste Italiaanse stad die zo een maatregel treft.  “Dit is een significant keerpunt in het managen van de toeristeninstroom in Venetië”, zei burgemeester Luigi Brugnaro, die sterk voorstander is van de belasting.

Dagtoeristen, toeristen die dus niet overnachten in de stad, zullen vanaf een nog te bepalen datum in mei 3 euro per dag betalen. Vanaf 2020 zal die prijs stijgen tot 10 euro per dag, afhankelijk van het seizoen. Kinderen onder 6 jaar en mensen die in de stad overnachten en in hun hotelprijs al een toeristenbelasting betalen, zijn vrijgesteld van de taks. 
38 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ronny cockuyt

  Wat is het probleem voor die 10 euro,er worden tegenwoordig overal extra taxen gevraagd. Was over 2jr in ibiza en betaalde in een 4x all in,92 euro extra tax,is overal op de balearen en al veel in spaanse vakantie oorden.4 euro per persoon voor eerste 9 dagen dan nog 5dagen aan 2 euro,dat was voor veel mensen verschieten. Je komt daar in een all in hotel en mag daar bijna 100euro extra betalen,dat is niet goed voor het personeel,op gebied van tips te geven.

 • Rudi Desmet

  Trekt op niks. Weggesmeten geld. Niks te zien, vuil, vervallen en duur. Er zijn veel mooiere steden te zien dan Venetië.

 • Peet V gilst

  gaat puur om t geld...een toerist betaald gewoon die 3 , 6 of 10 euro kassa voor venetie , de uitbaters zullen er niets aan verdienen , waarschijnlijk een nog mindere omzet.

 • Laetitia Dubois

  Guido De Deken leert een het artikel te lezen. In, Belgie betalen wij nergens toeristenbelasting was wij niet blijven slapen in een stad. Hier spreken we duidelijk over een taks voor eendagstoeristen die gewoon het stad willen bezoeken zonder daar te blijven.

 • louis pippers

  Mij zien ze daar nu nooit meer nog moeten betalen om op hun dure terrassen een koffie te drinken aan vier maal het dubbele van ergens anders