Venetië ernstig bedreigd door noodweer: zwaarste overstromingen sinds 1979

Toeristen waden door het water op het ondergelopen San Marco-plein.
AFP Toeristen waden door het water op het ondergelopen San Marco-plein.
Zware onweders hebben bijna heel Italië in hun greep en richten aanzienlijke schade aan. Verschillende mensen zijn al omgekomen. De Brennersnelweg werd door modderstromen getroffen. De belangrijkste verbindingsweg tussen Oostenrijk en Italië moest ook tijdelijk gesloten worden. De lagunestad Venetië zet zich schrap voor de zwaarste overstromingen sinds 1979. 

Het San Marco-plein is afgesloten. De politie bracht toeristen in veiligheid. In Rome knapten felle rukwinden bomen als luciferhoutjes en vlogen dakpannen en antennes in het rond. In heel Italië is code rood van het weeralarm van kracht.

In de provincie Frosinone ten zuiden van Rome kwamen vandaag twee mensen om het leven toen een boom op hun auto viel, meldde het persbureau Ansa. In Napels werd een jongeman op straat door een boom geveld, aldus de autoriteiten. Zondag waren al minstens vijf mensen door het noodweer omgekomen.

Het lagedrukgebied met veel regen en rukwinden verlamde praktisch het hele land van noord tot zuid. Scholen en kinderdagverblijven bleven in vele regio’s als Venetië, Ligurië, heel Rome en delen van Toscane gesloten. Ook in Zuid-Tirol geldt de hoogste waarschuwingsfase, wat betekent dat rampen mogelijk zijn. “De bodem kan nog maar weinig water slikken”, verklaarde de brandweer. Daarmee stijgt het gevaar op nieuwe grondverschuivingen. Ook de rivieren blijven aanzwellen.

Met provisorische bruggetjes en plastic zakken om de schoenen proberen de toeristen de voeten droog te houden aan het Dogepaleis.
REUTERS Met provisorische bruggetjes en plastic zakken om de schoenen proberen de toeristen de voeten droog te houden aan het Dogepaleis.

In Venetië blijft de situatie gespannen. De bewoners van de lagunestad zijn overstromingen gewend, maar het was lang geleden dat de situatie zo kritiek was. Burgemeester Luigi Brugnaro toonde zich in een filmpje op het San Marco-plein met op de achtergond het wassende water. Het plein werd ontruimd en de politie moest kinderen wegdragen. In de namiddag werd een waterpeil van 156 centimeter boven de zeespiegel gemeten, zo hoog was de waterstand in tien jaar niet meer. Dat betekent dat zeventig procent van het historische centrum overstroomd is. En het water in het Unesco-Werelderfgoed blijft stijgen. Brugnaro riep alle bewoners op binnen te blijven. In het hinterland, in het bekende skioord Cortina d’Ampezzo, moesten tientallen mensen hun huizen ontruimen.

In Ligurië sprak de civiele bescherming van een stormvloed met golven die tot zeven meter kunnen bereiken, aldus Ansa. In het dorpje Monterosso in het toeristisch gebied Cinque Terre moesten de mensen hun appartementen op de begane grond verlaten.

Toeristen waden door het ondergelopen San Marco-plein.
REUTERS Toeristen waden door het ondergelopen San Marco-plein.

In het centrum van Rome knapten bomen af waardoor auto’s werden vernield en straten versperd. Het Colosseum, de Palatijn en de keizerlijke fora waren voor bezoekers gesloten. Verder naar het zuiden bleven de schepen in de havens. Zo werd ook de veerbootdienst tussen Napels en het eiland Ischia opgeschort. In Alghero op Sardinië spraken de media van hagelstenen zo groot als pingpongballetjes.

Morgen zou het weer iets verbeteren, maar de weerdienst 3B Meteo kondigde nieuwe onweders aan in het noordwesten.

AFP

Ook andere landen getroffen

Niet alleen Italië, ook Kroatië werd getroffen. De snelwegen rond de noordelijke havenstad Rijeka werden wegens de hevige regen voor alle verkeer gesloten. Wegens stormen met orkaankracht werden de veerdiensten van het vasteland naar de eilanden tussen Dubrovnik en Rijeka stopgezet. De nationale weerdiensten kondigden maandagmorgen code rood af voor het hele Kroatische kustgebied.

In Zwitserland werden verschillende Alpenpassen door overvloedige sneeuw versperd. Daaronder ook de Gotthardpass, die tien jaar geleden voor het laatste eind oktober niet meer toegankelijk was. In Oostenrijk blijven dinsdag vanwege het hoge water en aanhoudende regen de scholen in delen van Karinthië en Oost-Tirol gesloten, aldus de autoriteiten. De mensen in de regio van Klagenfurt worden aangeraden binnen te blijven wegens een nakende storm.

REUTERS
REUTERS35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ben Vanhasselt

  Jaren lang geïnvesteerd om deze stad uit te buiten voor zijn ligging en geld te verdienen, maar niemand wilde iets doen aan de preventie hiervan. Dus...

 • Gilbert Haelewyn

  Het klimaat warmt al minstens 25000 jaar op. Opwarming wisselt af met ijstijd. Dat is de klimaatopwarming niet ontkennen, maar juist aangeven, dat die al zeer lang bestaat, voordat de eerste auto reed, voordat de eerste fabriek draaide. Er is zelfs een periode geweest waarbij men er van uit gaat , dat het toen zelfs warmer moest geweest zijn dan nu.

 • Ferdinand Engelbeen

  Men vergeet er een paar dingetjes bij te vertellen: heel Noord-Italië zinkt als reactie op de kilometers dikke ijslaag van de vorige ijstijd. Dat drukte Scandinavië naar beneden en de zuidelijke landen naar boven. Nadat dat ijs was gesmolten gebeurde het omgekeerde: Scandinavië stijgt nog steeds en Zuid-Europa daalt. Bovendien ligt Venetië in de uitloop van de Po, dus volop waterpret als het eens hard regent...

 • Eric Audenaert

  Tom Keung , je bent niet verplicht om een koffie te gaan drinken op het San Marco plein . Enkele straten verder en je kan daar ook iets drinken en niet alleen koffie aan betaalbare prijs .

 • Danny Holdensrath

  Weeral goed voor de klimaatprofeten van de klimaatreligie.