Veel hotelprijzen TUI “toevallig” 5 tot 30 procent duurder sinds faillissement Thomas Cook

ANP
Wie zijn vakantie al heeft geboekt, heeft daar mogelijk te veel voor betaald. Door het faillissement van touroperator Thomas Cook is er een belangrijke concurrent minder, waardoor de vraagprijs voor sommige bestemmingen dit jaar opvallend hoger was. Dat schrijven Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg vandaag.

Volgens de kranten zijn de reizen van TUI die in die poule zaten, op dit ogenblik allemaal 5 tot zelfs 30 procent duurder. "Door het faillissement van Thomas Cook is TUI een monopolist geworden", zegt Koen van den Bosch, gedelegeerd bestuurder van de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus (VVR). "Het is nog de enige grote touroperator met eigen reis­bureaus, een eigen luchtvaartmaatschappij en eigen hotel­ketens. Op de bestemmingen waar ze alleen concurrentie hadden van Thomas Cook, hebben ze het geprobeerd met hogere openingsprijzen."

Touroperator TUI weerlegt de kritiek en de prijsstijging. "Er zijn minstens evenveel reizen die net lager zijn geprijsd dan toen. Er zijn enkele kleinere bestemmingen waar de concurrentiële druk minder speelt, maar op de echte massabestemmingen kan je het niet maken om de prijzen op die manier aan te passen", zegt woordvoerder Piet Demeyere. Dat de prijs van de hotels die het voorbije jaar door de redactie van Het Nieuwsblad stelselmatig gecontroleerd werden telkens wél duurder uitvalt, is volgens TUI toeval.

Het faillissement van Thomas Cook deed bij TUI in januari overigens het aantal boekingen met "meer dan 10 procent" stijgen. "Maar de winstmarges zijn lager", benadrukt Demeyere.
40 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lucas Vissers

  Er zijn nog agentschappen buiten Tui !

 • gretl Victor

  Dat klopt. Zelfde hotel zelfde week meer dan 200 euro duurder

 • Emiel Van Riet

  Ze hebben zelfs onze laagsteprijsgarantie die eerst door een medewerker van tui zelf bevestigd was niet terug betaald...wij waren een regelmatige klant van tui maar gaan er nooit meer mee op reis.!

 • Lea Van Heybeeck

  Het is opvallend dat alle vliegmaatschappijen (Ryanair,Tuyfly,Brusselsairlines) hun tickets verhoogd hebben. In de maanden februari/maart en april/mei bijna het dubbele. Het klimaat is natuurlijk HET excuus om deze te verhogen. Iedereen zal hierdoor uitwijken naar het buitenland!

 • jozef vermeeren

  Hier op Tenerife zou de wereld vergaan zonder toerisme, het is de enige inkomstenbron voor alle inwoners...