Vechten om een selfie bij de Trevifontein en 5 bezienswaardigheden die u voortaan beter overslaat

De Trevifontein in Italië, omgeven door toeristen.
© Iain Masterton De Trevifontein in Italië, omgeven door toeristen.
Zonder een bezoek aan de Trevifontein ben je eigenlijk niet in Rome geweest. Die eeuwenoude paarden van zeegod Oceanus, de herinnering aan actrice Monica Vitti die er in 1960 zo verleidelijk in het water spetterde... Helaas. In het gedrang smelten romantische fantasieën sneller dan een pistache-ijsje bij 40 graden. Romeinse politiemannen fluiten zich schor om iets van orde te suggereren. 

Het is duwen om bij de rand van het bassin te komen, waar velen dan drie muntjes over de linkerschouder werpen. Ooit een charmant ritueel voor aanstaande gehuwden nu een verplichte selfie voor busladingen toeristen tegelijk. Om een idee te geven van de massaliteit: vorig jaar werd er voor anderhalf miljoen euro aan centen en stuivers uit de fontein geschept.

Volgens de baas van de VVV Rome is de drukte zelf nu een attractie geworden. "Massatoerisme is een fenomeen van onze postmaterialistische samenleving. Het gaat niet meer om bezit, het gaat om amusement."

Vorig jaar werd er voor anderhalf miljoen euro aan centen en stuivers uit de fontein geschept

Maar dat massatoerisme zit onderhand op meerdere plekken aan zijn grenzen en wekt ook vaker ergernis bij omwonenden. In Barcelona, Dubrovnik, Berlijn, Venetië en Amsterdam staat onvriendelijk graffiti op de muren: 'Tourist go home!'.

'Overtoerisme'

Je hebt 26% van dit artikel gelezen
6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • erik claes

  Vroeger. Vlucht Zaventen . NEW York. Enkel. 20.000 fr. En nu?

 • Wouters Lena

  Juist terug van Rhodos, op de akropolis van Lindos juist hetzelfde. Er zijn er die blijven poseren om een selfie te maken en de andere mensen kunnen maar wachten om een deftige foto te maken.

 • IBCON BOUWWERKEN

  Pieter, Da is nu eens mooi gezegd.

 • Luciano Van As

  Allez ze staan er allemaal met hun rug naartoe... mooi zicht !

 • Patrick Weyers

  Weldra quota instellen voor het aantal bezoekers per jaar. Dan is het voor iedereen terug aangenamer.