Vanaf volgende week geen twee stuks handbagage meer in cabine bij Ryanair

EPA
Volgende week, op 15 januari, veranderen de bagageregels bij lagekostenmaatschappij Ryanair. Gratis twee stuks handbagage meenemen in het vliegtuig zal niet meer kunnen. Enkel handtassen zullen nog toegelaten worden, het tweede stuk handbagage zal voortaan - gratis - in het bagageruim moeten.

De prijsvechter wil het in- en uitstappen vlotter laten verlopen en vertragingen beperken. Reizigers mogen daarom slechts één stuk handbagage meenemen in de cabine. Een tweede tas moet in het laadruim.

Er wordt wel een uitzondering gemaakt voor passagiers die voor de zogenaamde 'priority boarding' opteerden en daarvoor een toeslag van 5 tot 6 euro betaalden. Zij zullen nog altijd twee stuks handbagage kunnen meenemen in de cabine. 

Een voorbeeld: wie geen stoel heeft gereserveerd (want niet ‘priority boarding’) mag een handtas of laptoptas mee aan boord nemen, maar moet zijn of haar trolley in het laadruim plaatsen.

Het goede nieuws is dat het tarief voor het inchecken van bagage van 35 euro daalt naar 25 euro en dat het maximale gewicht voor ingecheckte bagage wordt opgetrokken van 15 naar 20 kilo.

De regels hadden oorspronkelijk vanaf begin november moeten gelden, maar Ryanair wilde klanten toch meer tijd geven zich aan te passen “zeker tijdens de drukke kerstperiode”.
59 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Kim Morel

  Jan Van Rompaey, hoe bedoel je iemand die kan vliegen heeft toch geld genoeg? Vliegtickets zijn in veel gevallen stukken goedkoper dan bustickets...

 • Bert Hoover

  Vlieg zelf beroepshalve enkel star alliance en emirates (en hier en daar een uitzondering maar nooooit low cost) maar ik hoop van harte dat men zelfs bij de grote carriers deze maatregel invoert. Als frequent flyer met extra carry-on privileges vind ik dikwijls nog amper plaats (zelfs in business!) in de overhead bins door al degenen die de regels aan hun laars lappen!

 • Jan Van Rompaey

  Laat ze betalen. Allemaal. Wie kan vliegen heeft geld genoeg.

 • Gerard Braeckmans

  Dat was enkele jaren geleden ook zo, en dat werkte prima. Dan hebben ze de twee tas ingevoerd en de mensen sleurden alles in het vliegtuig da ze bijhadden. En toen zat het strop. Men moet de mens tegenhouden met bepaalde regels, anders loopt het in het honderd.

 • Pieter De Coninck

  Ben op vakantie vertrokken met Brussels Airlines.Als het kan nooit meer.Met welke oude rommel vliegen die,en dan een stewardess die net voor de landing omroept,opgepast want dit is gevaarlijker dan autorijden.