Van een openluchtmuseum tot een groentenbistro: 5 ecologische hotspots tussen Gent en Antwerpen

Zack Silver
Ga jij er ook graag op uit met de wagen, maar voel je je dan schuldig over je ecologische voetafdruk? Elisabeth, ecoblogster bij plantbased.be, deelt haar must visits voor een milieubewuste trip van Gent naar Antwerpen.

10 uur: Verpakkingsvrij winkelen in Gent

"Het eerste wat je kan doen als je groener wil leven, is zo veel mogelijk verpakkingen bannen", adviseert Elisabeth Van Lierop. "Ga je op pad, kies dan voor een hervulbare drinkbus in plaats van plastic flesjes. Neem geen koekjes mee die afzonderlijk verpakt zitten, maar ga voor snacks die je bewaart in een herbruikbare doos. Daarom zou ik aanraden om je trip te starten bij de verpakkingsvrije winkel Ohne in Gent. Je vindt er groenten en fruit, brood en beleg, noten, zaden, chocolade en nog véél meer. Vul je lunchbox met zo veel lekkers als je maar wil, en je kan er de rest van de dag van smullen."  

Ohne, Steendam 59, 9000 Gent

Ohne

11 uur: Op ontdekking bij Verbeke Foundation

Verbeke Foundation is een groot park in Kemzeke, ingericht als een openluchtmuseum. De nadruk ligt er op de symbiose tussen kust, natuur en ecologie. Maar denk nu niet dat hier een geitenwollensokkensfeer heerst. Integendeel! Je ziet er heel creatieve kunstwerken die steeds een tikkeltje eigenaardig zijn. De meeste werken zijn grote installaties, zoals de 'Containosaurus' van Denis Oudendijk, gemaakt van oude containers en afgekeurde wieken van windmolens. Of verwonder je over de sprookjesachtige wilgen van Will Beckers, die door de jaren heen helemaal in elkaar verstrengeld raakten. Geen doffe museumsfeer dus, want je loopt letterlijk door de kunstwerken. Als je geluk hebt, kan je zelfs een van de kunstenaars aan het werk zien."

Verbeke Foundation, Westakker 2, 9190 Kemzeke

Verbeke Foundation

14 uur: Ecolunch in Antwerpen

Honger gekregen van al die creatieve prikkels? Rijd dan verder naar Antwerpen voor een ecologische lunch. "Bij Native bijvoorbeeld. Dat is een biologische bistro waar groenten de hoofdrol spelen. Chef-eigenaar Benjamin Somers werkt uitsluitend met eerlijke, seizoensgebonden producten. Het experimenteren met smaken leerde Benjamin in het gerenommeerde restaurant De Kleine Zavel", vertelt Elisabeth. "Het is hier super gezellig en ecologisch verantwoord vertoeven aan tafels gemaakt van oude luiken en gerecupereerde stoelen. De basis van elk gerecht is de natuur en dat smaak je. Wat je ook bestelt, zorg dat je nog een plekje vrijhoudt voor een stuk chocoladecake op basis van rode bieten. Klinkt gek, maar smaakt goed!"

Native, Muntstraat 8, 2000 Antwerpen

NATIVE

16 uur: Een groene wandeling

Wie denkt dat mooie natuur in Antwerpen moeilijk te vinden is, denkt verkeerd. "De stad heeft al heel wat prachtige groenlandschappen aangelegd en heeft ook een groots plan voor nog méér natuur: het Groenplan", weet Elisabeth. Om je die landschappen en alle groene ontwikkelingen te laten ontdekken, creëerde de stad veertien wandelingen en een handige bijhorende app. "De wandeling doorheen de Zuidelijke Kamers is een aanrader: je verkent heel oude bossen, geniet van de rust in het Schoonselhof en kuiert door wondermooi natuurgebied Fort 7."

RouteYou, 14 wandelingen door het Antwerpse groen

20 uur: WILD afsluiten

Sluit je dag af met een maaltijd bij WILD. "Dit is echt een van mijn favoriete adresjes", aldus Elisabeth. "Het is een heel schattig zaakje gerund door twee Italiaans-Zwitserse zussen. Ze werken met lokale producten en koken volledig vegetarisch. De gerechten zijn bedoeld om te delen. Handig, want zo kan je van veel verschillende dingen op de kaart proeven. Je voelt je hier meteen thuis, want de zaak werd ingericht zoals hun huiskamer, inclusief vintage toets en zelfgemaakte kunstwerkjes aan de muur."  

WILD, Grote Pieter Potstraat 21, 2000 Antwerpen

WILD

  "Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar reizen met de auto is best ecologisch", weet Elisabeth Van Lierop. "Het is veel milieuvriendelijker dan vliegen." Zeker als je kiest voor een elektrische wagen zoals de Mitsubishi PHEV. Als je rijdt in de pure EV-modus, verbruik je geen brandstof en stoot je absoluut geen CO2 uit. Op die manier geniet je van meer dan 800 km hybride-autonomie met een gecombineerde CO2-uitstoot van amper 41 gram per kilometer.

Meer weten over de Mitsubishi Outlander PHEV? Klik hier