Ga naar de mobiele website
^ Top

Valencia: hip en levendig

La Ciudad de los Artes y las Ciencias bestaat uit zes moderne gebouwen met verschillende functies.
La Ciudad de los Artes y las Ciencias bestaat uit zes moderne gebouwen met verschillende functies.
Valencia - de derde grootste stad van Spanje - is minder toeristisch dan Barcelona, maar even hip en levendig. Een gezellige oude stadskern naast opvallend moderne architectuur, een cultuur van fiësta's en lekker eten en een metrolijn recht naar het strand. Zelfs in januari zit een zonnig terrasje er nog in, want ook dan blijven de temperaturen opvallend mild.

In de Romeinse tijd werd de stad Valentia genoemd en later waren de Moren er eeuwen aan de macht, maar het was in de 15de eeuw dat Valencia haar gouden eeuw beleefde. Het dreef toen handel met alle grote havens aan de Middellandse Zee. Van de twaalf torens die de middeleeuwse stad beschermden, blijven er nu nog twee overeind, waaronder de Torres Serranos. Dit is ook vandaag nog de toegangspoort tot de oude stad. Daarachter vind je alle historische gebouwen: de kathedraal, de Basilica de la Virgen, het Palacio de la Generalitad. Je kan alles makkelijk te voet doen, van het ene mooie plein naar het andere. De Barrio del Carmen, zoals deze wijk heet, is een wirwar van straatjes, volgepakt met bars, restaurants en winkels. Overdag is het de plaats voor alternatief shoppen, 's avonds een populaire uitgaansplek. Hoogbouw vind je hier amper: de oude Moorse toren, nu de klokkentoren van de kathedraal, is met zijn 51 meter de hoogste centrumtoren. Na een 207 treden tellende wenteltrap krijg je een mooi zicht over de stad.

Markten & architectuur
De beste manier om je onder te dompelen in het Valenciaanse stadsleven is even binnenspringen in de Mercado Central, een grote overdekte markt in een prachtig modernistisch gebouw. Lokale specialiteiten, hammen, fruit en een aparte afdeling voor vis: op deze levendige plek kan je uren doorbrengen. Die sfeer zet zich voort net buiten de markt, met de ene overbevolkte bar naast de andere. Een ideale plek om op een terrasje een hurtado te bestellen, een typisch Valenciaans drankje op basis van chocolade.

Een bekend adresje in de buurt is de Sardineria Tasca Angel, voor een aperitiefje met lekkere vis. Dit is zowat de drukste wijk van de stad, met op zondagochtend ook een grote rommel- en boekenmarkt. Net over de Mercado ligt La Lonja, een door Unesco beschermd gebouw. Hier was tijdens de gouden eeuw de handelsbeurs voor zijde gevestigd, een handel die Valencia volledig controleerde. Een ander mooi marktgebouw, de Mercado do Colon in de hippe wijk Canovas, is nu gerestaureerd en omgebouwd tot shoppingcentrum.

Fietsen in Spaanse steden is soms een hachelijke onderneming, maar door het centrum van Valencia loopt een 10 km lange parkstrook die alleen door fietsers en voetgangers te gebruiken is, ideaal om je in de stad te verplaatsen. Oorspronkelijk liep hier de Turia, maar na grote overstromingen van 1957 besloot men deze rivier om te leggen verder weg van de stad, zodat de ruime bedding kwam vrij te liggen. We rijden van west naar oost door deze jardines del Turia, langs de nieuwe zoo, het IVAM (het eerste Spaanse museum voor moderne kunst) en het Museum van Schone Kunsten. Onderweg rijden we ook langs voetbal- en rugbyvelden, waterpartijen, wandelpaden, speeltuinen en het Palau de la Música, het eerste gebouw dat hier na de herinrichting werd ingeplant.

Tot we uiteindelijk aankomen bij dé landmark die Valencia op de kaart van de trendy steden zette, la Cuidad de los Artes y las Ciencias, grotendeels ontworpen door Santiago Calatrava, die ook het treinstation in Luik bouwde. Het is een groep van zes gebouwen, allemaal even opvallend van architectuur. De grootste blikvanger is het operagebouw in de vorm van een grote helm. Maar er is ook de Hemisfèric, een bolvorm die een menselijk oog voorstelt en waarin een IMAX-cinema is ondergebracht. De Oceanográfico is het grootste aquarium van Europa. En het interactief wetenschapsmuseum is erg leuk voor kinderen, want je moét alles aanraken. Rond de Cuidad kunnen shoppers zich uitleven, want in de directe omgeving zijn een drietal grote shoppingcentra.

Als we verder doorrijden, bereiken we snel de jachthaven en het strand. In 2005 had hier de America's cup plaats en werden de oude dokken opgefrist tot een moderne marina. En drie jaar later verrees hier een autocircuit om het formule 1-circus te ontvangen. Dat is open voor het publiek, zodat je met de fiets of te voet het circuit kan verkennen, pal aan zee.

Naast de marina begint het lange stadsstrand van Valencia, met een mooie wandelpromenade en tal van visrestaurants erachter, tot zelfs op het strand.

Paëlla zonder zeevruchten
In deze streek wordt veel rijst gewonnen. De paëlla is dan ook uitgevonden in Valencia. Oorspronkelijk was het een 'restjesgerecht' voor de armen. De originele Paëlla Valenciana bevat alleen kip, konijn en groenten, géén zeevruchten. Natuurlijk kan je intussen alle variëteiten bestellen. Een van de klassieke paëllarestaurants in het centrum, met een echte Spaanse sfeer is La Riuá. En ook vele restaurants langs het strand zijn in paëlla gespecialiseerd, zoals Casa Navarro. Of proef in de wijk El Cabanyal, net achter het strand, lekkere tapa's met een glaasje wijn in Casa Montana, een traditionele bodega met oude wijntonnen als decor.

Wat kost wat?
Stadsplan:gratis
Taxirit van 10 km: 15 euro
Tien ritten metro/bus: 7,2 euro
Ibis Hotel: vanaf 37 euro/nacht voor een tweepersoonskamer
NH Hotel: vanaf 40 euro/nacht voor een tweepersoonskamer
Glas bier (25 cl) op centrumplein: 2 euro
Glas wijn (20 cl) op centrumplein: 2 euro
Koffie op centrumplein: 1,6 euro
Bol ijs op centrumplein: 2 euro
Large McMenu: 6,4 euro

Praktisch
Erheen: Vueling heeft directe vluchten Brussel-Valencia. Ryanair vliegt rechtstreeks.

Beste periode: hele jaar. Januari: gemiddeld 15°C. Heet 's zomers.

Vervoer: gratis bus, metro, publieke musea met Valencia tourist card.

Logeren:
- Ding Dong Telas: geen echt hotel, maar moderne designkamers. Ideale ligging, achter Plaza del Virgen, oude centrum.
- B&B Mare de Deu: familiale B&B in de trendy wijk Canovas. Kamers met eigen of gedeelde badkamer.
- Hotel Miramar: gerenoveerd hotel vlak bij strand en tram/metro naar centrum.

Meer info: Turis Valencia - Comunitat Valenciana - Tourist Info Comunitat Valenciana Brussel: 02/282 41 60 (Frans/Engels).

Passage van de kathedraal naar het aartsbisschoppelijk paleis, over La calle Barchilla.
Passage van de kathedraal naar het aartsbisschoppelijk paleis, over La calle Barchilla.


Heb je even?

Sluiten

Wij zijn erg benieuwd naar je eerste indruk van de nieuwe HLN website. Heb je een minuutje tijd om enkele vragen te beantwoorden?

Meld een bug