Vakantie vieren in Nieuw-Zeeland? Eerst paswoorden van elektronische apparaten met douane delen

iStock
Vorige week is in Nieuw-Zeeland een nieuwe wet in voege getreden die toch wel opzien baart. Wil je het land betreden, dan moet je voortaan bereid zijn om desgevraagd je toegangscode en paswoorden van je elektronische bagage met de douane te delen. Wie weigert, riskeert vervolging en een fikse boete die kan oplopen tot 5.000 Nieuw-Zeelandse dollar of omgerekend 2.825 euro.

De nieuwe wet geeft grensbewakers de machtiging om de inhoud van elektronische apparaten zoals een smartphone, tablet of laptop na te kijken.

De Nieuw-Zeelandse privacywaakhond bestempelt de maatregel als een "zware inbreuk op de privacy van zowel de eigenaar van het toestel als van de personen met wie hij of zij heeft gecommuniceerd".

"Moderne smartphones bevatten een grote hoeveelheid aan privé-informatie, waaronder e-mails, brieven, medische dossiers en zeer persoonlijke foto's" verklaarde Thomas Beagle, de voorzitter van de privacywaakhond. "De douaniers hebben nu de toelating om zonder enige rechtvaardiging je toestel te ontgrendelen, dat is exact wat ze altijd hebben gewild."

iStock

Een woordvoerster van de Nieuw-Zeelandse douane zei dat de wetswijziging zich opdrong omdat "de shift van papier naar digitaal ertoe heeft geleid dat verdachte documenten nu elektronisch worden opgeslagen."

Terwijl douanebeambten al in meerdere landen wettelijk de machtiging hebben ​​om apparaten van reizigers te doorzoeken, is Nieuw-Zeeland het eerste land dat hoge boetes invoert voor personen die weigeren om wachtwoorden en toegangscodes prijs te geven.

Personen die bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten reizen en weigeren dit te doen, kunnen de toegang tot het land worden ontzegd.

De woordvoerster van de Nieuw-Zeelandse douane heeft wel benadrukt dat het aantal toestellen dat wordt doorzocht "zeer laag" is. Vorig jaar kreeg het land 14 miljoen bezoekers over de vloer, maar slechts 537 apparaten werden aan een grondige controle onderworpen.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  Je zet al die persoonlijke gegevens tijdelijk op zo een mini SD kaartje. Die past zelfs in een holle tand. Dan heb je nog partities die je tijdelijk onzichtbaar kan maken. Gecomprimeerde mappen die je kunt versleutelen en een andere extensie of achternaam kunt geven. Benieuwd of die douaniers die miljoenen bestanden één voor één daarop gaan controleren. En de beste oplossing is je eigen NAS cloud opslag thuis die je via het web in het buitenland kan benaderen. Een zinloze maatregel dus.

 • Francinne Declerque

  Wat een flut regel. Ongezien documenten binnensmokkelen in Nieuw-Zeeland ? Digitaal dan nogwel ? Dat kan mijn 8 jarige zoon fixen.

 • jef Joossens

  Ze hebben groot gelijk, mogen van mij steeds in men persoonlijke dingen kijken. Als je niets te verbergen hebt moet je geen schrik hebben.

 • Hubert Wouters

  Veel tamtam om niets. Men kan je nu al volgen wanneer je je smartphone aanzet op gebruikt. Uw mails worden minstens één jaar bewaard en men kan nu al nagaan waar naartoe en met wie je hebt getelefoneerd. Er is dus niks te vrezen wanneer men normale mails verzendt of normale telefoongesprekken voert. En vooral geen privézaken en foto's via sociale media verspreidt.

 • Mike De Coster

  Wat kan mij dat schelen dat mensen die ik niet ken door mijn persoonlijke dingen neust. Zo lang ze geen gegevens stelen doen ze maar wat ze willen. Heb niks te verbergen. Besides, ze doen dit enkel indien nodig. Ze gaan dit niet standaard aan alle reizigerd vragen.