Universal Studios niet met kleine kinderen? Larie!

Transformers: The Ride. De toekomst van de rollercoaster.
UNKNOWN Transformers: The Ride. De toekomst van de rollercoaster.
Allerhande blogs en andere fora voor de al dan niet verzuurde medemens hadden ons bang gemaakt: Universal Studios zou niet geschikt zijn voor kleine kinderen. Zelf heb ik twee stuks, van zeven en van vijf, die ook in de moderne tijd nog steeds tot de 'kleintjes' kunnen worden gerekend. Kozen we nog de drukste dag van de week ook: zondag. Genoeg om meteen weer huiswaarts te keren? Nee, en blij toe dat we het niet deden!

Yep, we hebben ons wel degelijk kostelijk geamuseerd in het pretpark, dat het oorspronkelijke kijkje achter de schermen inmiddels volwaardig geworden is. En, ze houden ongetwijfeld de toekomst der animatieterreinen in handen: rollercoasters begeleid door formidabele 3D-beelden/-ervaringen. We hebben het dan uiteraard vooral over de nieuwe attractie 'Transformers: The Ride'. Een speeltje van zo'n 100 miljoen dollar. Maar wat voor eentje! Wij hadden het (on)geluk om met technische problemen geconfronteerd te worden. Lees: we mochten nog eens, wat je normaal zeker op een zondag NIET te beurt valt.

Ons oordeel is simpel: het is fantastisch! Het huwelijk van een heuse rollercoaster met creepy 3D-beeldmateriaal is meer dan geslaagd. Wie zich iet of wat pretpark voelt, zal MOETEN volgen. Daarvan zijn we overtuigd.

Oké, toegegeven, zelfs mijn zevenjarige moest passen voor deze ervaring. Hij had dan ook net de 'Jurassic Park Ride' achter de kiezen en de duik op het laatst van dát bootje kon óók tellen. "Nog eens, kiddo?" "Zo goed als ik het gehad heb, dad." Om maar te zeggen: het kriebelt wat in de buik.

Máár: voedsel genoeg voor de kleintjes. We lazen horrorverhalen van veel te luide muziek tot "ze doen het in hun broek met King Kong die in 3D een gevecht aangaat met dino's". Voeg daar nog eens de - verplichte, om zich in te dekken - waarschuwingen aan kindjes en volwassen hartpatiënten aan toe en een mens durft nauwelijks nog plaats te nemen in het klassieke treinritje dat de beruchte Studio Tour aanvat. Gelukkig heeft een HLN.be'er een gezonde dosis nieuwsgierigheid om dit allemaal aan zijn laars te lappen. En wat blijkt: doe het gewoon, niks aan het handje!

Ook het kleine meisje van vijf vond het gevecht wel "cool". Zij kan wel tegen een stootje in onze multimediale maatschappij. En... er is bovendien nog de waterspeeltuin. Bij 30 graden en meer (in het hoogseizoen, NU dus) een welgekomen verkoeling. En nog meer water: de knallende show van 'Waterworld' werd bij de jeugd ook op enorm gejuich onthaald.

Mogen we niet vergeten: de onvermijdelijke 'Shrek'. In 4D nog wel! We weten nog altijd niet wat precies 3D van 4D onderscheidt, maar superleuk vonden we het wél. Net als de getrainde beestjes die allerlei kunstjes opvoeren voor het publiek, met of zonder camera. De Studios-dierentemmers hebben een reuzejob en dat zie je eraan. Van hondjes over varkentjes tot kippen: allemaal doen ze braafjes en gehoorzaam hun ding. Indrukwekkend en zeker niet te saai voor volwassenen (die vaak moeilijker te temmen zijn).

Kortom: de schrik zat er dan wel in om na een paar stonden alweer naar huis te moeten metroën, maar... niets van dat! Van de vijfjarige tot de - euh - véél ouderen: iedereen zou zó weer aan de ingangspoort staan. Goedkoop is het evenwel niet: een dagticket voor ons gezin kostte online vier keer 80 dollar, of 260 euro... En op een zondag heb je écht wel een Priority Pass nodig, die je toelaat om de lange wachtrijen te omzeilen. Maar die gaat dan weer pas de deur uit voor 159 dollar per persoon, dus 519 euro voor een gezin met twee ouders en twee kinderen. Ik zou zeggen: ga niet op zondag, maar op een weekdag. Zo vroeg mogelijk.

Transformers: The Ride.
UNKNOWN Transformers: The Ride.
Waterworld.
(jv) Waterworld.
Waterworld.
(jv) Waterworld.
(jv)
Ook kleinere kinderen beleven veel plezier aan de Universal Studios.
(jv) Ook kleinere kinderen beleven veel plezier aan de Universal Studios.
Een écht vliegtuigwrak tijdens het befaamde treinritje achter de schermen.
(jv) Een écht vliegtuigwrak tijdens het befaamde treinritje achter de schermen.
Stuntvrouw Cassandra McCormick in de show van Waterworld.
(jv) Stuntvrouw Cassandra McCormick in de show van Waterworld.
Waterworld.
(jv) Waterworld.