Uitbraak van mazelen in skidorp Val Thorens

Wie naar Val Thorens trekt, gaat best na of hij/zij voldoende beschermd is tegen de besmettelijke ziekte.
Getty Images Wie naar Val Thorens trekt, gaat best na of hij/zij voldoende beschermd is tegen de besmettelijke ziekte.
Het bekende Franse skidorp Val Thorens kampt met een uitbraak van de mazelen. Minstens 24 personen zijn al getroffen door de besmettelijke ziekte. De Franse minister van Volksgezondheid Agnès Buzyn waarschuwt wintersporters en raadt iedereen aan zich te laten vaccineren.

Val Thorens ligt in de Savoie op een hoogte van 2300 meter, en is het hoogst gelegen dorp in het gigantische skigebied ‘Les Trois Vallées’. Het kreeg al meermaals de titel ‘beste skidorp ter wereld’. Maar wie plannen heeft om er binnenkort te gaan skiën, kijkt maar beter uit.

Eind vorige week maakten de autoriteiten bekend dat in het dorp op korte tijd 18 mensen besmet raakten met de mazelen. Intussen bedraagt het aantal slachtoffers al minstens 24. Het zou vooral gaan om seizoenswerkers. 

De typische kinderziekte is te herkennen aan rode vlekjes op het lichaam.
Getty Images/iStockphoto De typische kinderziekte is te herkennen aan rode vlekjes op het lichaam.

De typische kinderziekte is te herkennen aan rode vlekken die beginnen achter de oren en zich in enkele dagen verspreiden over het hele lichaam. Ze komt vooral voor bij kinderen tussen 1 en 6 jaar. De ziekte kan gevaarlijk zijn voor wie niet gevaccineerd is.

Wie de mazelen doorgemaakt heeft, is levenslang beschermd. In ons land worden kinderen normaal gezien systematisch twee maal gevaccineerd. Een eerste keer op een leeftijd van 12 maanden, een tweede keer tussen 10 en 12 jaar. Wie zelf niet de mazelen heeft gehad of geen twee keer gevaccineerd is, is onvoldoende beschermd.

Twee jaar geleden liep in ons land nog een campagne om mazelen onder de aandacht te brengen. Wie tussen 20 en 45 jaar oud is, loopt een verhoogd risico op de vervelende ziekte.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jan Verstrepen

    Die ski vakanties worden meer en meer rampen vakanties.