Touring waarschuwt skiërs voor lawines

Thinkstock
Touring Reisbijstand roept de skiërs dit jaar op extra waakzaam te zijn: door de overvloedige sneeuw en regen kwamen al 44 mensen om in lawines binnen en buiten de officiële pistes. "We raden alle skiliefhebbers sterk aan om een pieper op het lichaam te dragen om traceren onder de sneeuw makkelijker te maken. En niet alleen voor kinderen is de skihelm nuttig, ook volwassenen kunnen er veel leed mee besparen. Er is zelfs tot 60 procent minder kans op een hoofdfractuur", klinkt het in een persbericht.

Vorig jaar kreeg Touring tijdens de krokusvakantie 3.600 oproepen die resulteerden in 1.900 tussenkomsten op het terrein en 38 repatriëringen.

"Dit jaar riskeren we door de uitzonderlijke weersomstandigheden een pak meer tussenkomsten te moeten doen", klinkt het. Touring vreest vooral het steeds stijgende aantal skiërs die buiten de piste gaan. "Het lawinegevaar is met 'code oranje' zeer reëel en meestal ligt de sneeuw losser en dikker buiten de piste, waardoor het nog gevaarlijker wordt."

Het is moeilijk om zich op lawines voor te bereiden, maar er zijn toch enkele maatregelen die men kan nemen, aldus Touring. Zo kunnen skiërs een lawinecursus volgen, laten ze best altijd aan hotel en/of thuisblijvers weten waar ze gaan skiën en kunnen ze de vastheid van de sneeuw testen door even op en neer te springen.

"Ook het dragen van een skihelm blijven we sterk aanraden, want die helpt niet alleen bij lawines maar ook bij ongevallen tussen skiërs onderling en tegen obstakels", zegt Touring nog.