Tongerse Kroningsfeesten brengen ruim 100.000 toeschouwers op de been

De eerste dag van de zevenjaarlijkse Kroningsfeesten in Tongeren heeft zondag zowat 100.000 toeschouwers op de been gebracht. Naar aanleiding van de Maria-processie door het Tongerse centrum was de ring rond Tongeren volledig verkeersvrij gemaakt. Het Rode Kruis diende een aantal keren uit te rukken om mensen te verzorgen die onwel waren geworden van de hitte.

Aan de processie namen bijna 4.000 mensen uit Tongeren, gehuld in originele klederdracht, deel om de heilige maagd Maria op verschillende manieren uit te beelden, gaande van nederige dienares tot moeder en troosteres tijdens de kruiswegontmoeting.

Zeventiende editie
De Kroningsfeesten zijn dit jaar aan hun zeventiende editie toe. Na vandaag/zondag volgen er nog ommegangen op dinsdag, vrijdag en zondag. Na elke ommegang vindt 's avonds op de Grote Markt in Tongeren ook een groots opgezet avondspel plaats.

De ordediensten en Rode Kruis-medewerkers waren massaal aanwezig. Er deden zich geen incidenten voor, behalve sporadische tussenkomsten voor mensen die onwel waren geworden van de hitte, zo luidde het bij de politie.

Oudste processie van het land
De Kroningsfeesten in Tongeren gelden als 's lands oudste processie, waarvan de traditie teruggaat tot 1890 toen het genadebeeld van Onze-Lieve-Vrouw 'Oorzaak Onzer Blijdschap' door monseigneur Doutreloux werd gekroond.

Aan de processie nam ook de Limburgse bisschop Marc Hoogmartens, titelvoerend burgemeester Patrick Dewael en het voltallige schepencollege van Tongeren deel.

Volgens voorzitter Georges Willemaers van de Tongerse Kroningsfeesten zullen er ruim een half miljoen bezoekers de vierdaagse Kroningsfeesten komen bekijken. (belga/jv)