Toeristen zijn meer tevreden over vakantie aan zee én geven meer geld uit dan vijf jaar geleden
Toeristen in commerciële logies zijn meer tevreden over hun verblijf aan zee dan vijf jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van provinciebedrijf Westtoer. De tevredenheid steeg met bijna twintig procent. Met 25 euro extra per persoon per nacht wordt er ook meer uitgegeven.
Volgens het onderzoek was slechts één procent van de bevraagden helemaal niet tevreden over zijn vakantie aan zee. “De vakantiegangers aan de kust zijn globaal heel tevreden over zowel hun vakantie aan zee als het logies waar ze verbleven”, stelt Westtoer-voorzitter Sabien Lahaye-Battheu. “Het aandeel toeristen dat zeer tot uiterst tevreden is, is gestegen van 65 procent naar 84 procent. Dat is een pluim op de hoed voor zowel de kustgemeenten als de logiessector. In onzekere coronatijden konden ze de vakantiegangers toch een aangenaam verblijf aanbieden aan de kust.”
Vakantiegangers zijn volgens het onderzoek het meest tevreden over de gezellige vakantiesfeer, het ruime fiets- en wandelaanbod en de netheid van het strand en het openbare domein. Een aandachtspuntje is volgens de bevraagde vakantiegangers dat er meer faciliteiten bij minder mooi weer zouden moeten zijn. Ze vragen ook een betere prijs/kwaliteitsverhouding in restaurants en cafés. Op sommige plaatsen wordt dan weer betere bewegwijzering naar bezienswaardigheden gevraagd.
90 euro per nacht
In 2016 gaven toeristen 65 euro per persoon per nacht uit, nu is dat gestegen naar 90 euro. Zo’n 40 euro daarvan gaat naar het logies zelf. Dat is iets hoger dan de geïndexeerde prijzen van het vorige onderzoek.
“Dat is te verklaren doordat deze keer ook de B&B’s mee in het onderzoek zijn opgenomen. Zij vragen een hogere prijs dan gemiddeld”, aldus Lahaye-Battheu. De overige 50 euro wordt voornamelijk uitgegeven aan restaurantbezoeken, shopping, de supermarkt en terrasbezoeken.
Restaurant
De prijzen zijn de afgelopen jaren algemeen gestegen, maar toch gaf de vakantieganger meer uit. “Vooral de gemiddelde restaurantuitgaven zijn gestegen tegenover de geïndexeerde prijzen uit het vorige onderzoek. Dat komt doordat de vakantieganger meer op restaurant geweest is in vergelijking het vorige onderzoek.”
Gemiddeld besteden Luxemburgers met 120 euro het meeste geld tijdens een verblijf aan zee, gevolgd door Duitsers met 101 euro. Nederlanders spenderen gemiddeld 95 euro en Belgen 89 euro. Fransen spenderen met 75 euro het minst.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Regenwaterput vanaf 2023 verplicht bij grondige verbouwingen: hoeveel kost dat? En wat als je tuin te klein is?
Regenwaterputten waren al verplicht voor nieuwbouwwoningen, maar worden dat nu ook voor grondige renovatieprojecten. Wat betekent dat voor wie een verbouwing gepland heeft? Hoe worden regenwaterputten in een bestaande woning geïnstalleerd? En welk prijskaartje hangt daaraan vast? Bouwsite Livios zoekt het voor je uit. -
Independer.be
Met een gerust hart op vakantie? Vraag aan de politie om je woning te controleren
Tijdens de zomermaanden profiteren heel wat inbrekers van de afwezigheid van vakantiegangers. Vertrek je binnenkort op vakantie en wil je graag ongewenst bezoek vermijden? Dan kan je vragen of de lokale politie je woning regelmatig overdag of ‘s nachts van buitenaf nakijkt, die service is trouwens volledig gratis. Daarnaast kan je ook een extra diefstalverzekering afsluiten. Independer.be legt uit hoe je jouw woning en inboedel beschermt. -
PREMIUM
“Schelpen en koraal zijn beschermd, ze mogen het land van herkomst niet verlaten”: met deze souvenirs mag je niet (zomaar) voorbij de douane
Tussen januari en mei controleerde de douane op Brussels Airport de bagage van zo’n 130.000 passagiers. Daarbij werden meer dan 1.041 overtredingen vastgesteld. Wat mag je wel of niet meebrengen uit je vakantieland? En hoe moet je goederen aangeven als je de maximale toegelaten hoeveelheid overschrijdt? Onze reisexpert Johan Lambrechts legt uit. -
-
Eerste helft van 2022 bijna evenveel meldingen over reissector als in heel 2021
Van begin januari dit jaar tot nu heeft de FOD Economie al 501 meldingen binnengekregen over de reissector. In heel 2021 waren dat er 537, blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst. De stijging is hoofdzakelijk het gevolg van de recente annulaties van vluchten in de luchtvaartsector, klinkt het. -
PREMIUM
Hoe kies je de beste zonnebril en waar moet je op letten? “De schade van uv-licht bouwt zich langzaam op doorheen de jaren”
-
Baas luchthaven Frankfurt vraagt toeristen te reizen met kleurrijke koffers om vertragingen te vermijden
Reizigers die gebruik maken van de Duitse luchthaven van Frankfurt worden geadviseerd om met kleurrijke koffers te reizen. Daardoor moet het ophalen van bagage vlotter gaan. Volgens Stefan Schulte, de baas van de luchthaven, zijn vertragingen en moeilijkheden bij luchtvaartmaatschappijen en afhandelaars te wijten aan de dominante zwarte kleur van de koffers. De koffers lijken daardoor allemaal zo erg op elkaar dat “ze nog moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn”, aldus Schulte. -
Droomjob: luxeresort op Malediven zoekt “boekverkoper op blote voeten”
Kunfunadhoo, dáár moet je zijn voor een droomjob in een wel zeer uitzonderlijk kader. Het eiland op de Malediven herbergt immers een luxeresort waar ook boeken aan de man worden gebracht. En daar wordt weer een geknipte persoon voor gezocht. Die mag alleen geen bezwaar hebben tegen een blootsvoets verblijf op het eiland in de Indische Oceaan: schoeisel is er verboden.